• De Sultan van Anadolu zwaait af en gaat afbouwen in het tweede. Op 2e pinksterdag speelt de 33 jarige Gökhan Pala zijn allerlaatste wedstrijd in het eerste van SC Emmeloord.

  Er zijn soms van die spelers die je persoonlijk raken en waar je een intense/ hechte band mee krijgt. De voetballer Pala is vooral een bescheiden, rustig en nuchter mens die nooit op de voorgrond wil treden en liever zijn voeten laat spreken. Zijn karakter, mentaliteit en instelling is typerend en staat altijd in het teken van teambelang. Buiten het veld is Gökhan een weldenkend en overwogen mens die heel goed de situaties kan inschatten.

  12  jaar geleden zag ik Gökhan en zijn broer Ibrahim (Ibo) bij ASV Dronten voetballen en sindsdien ben ik hem nooit meer uit het oog verloren. Na ruim 250 wedstrijden en 30 competitiedoelpunten voor SC Emmeloord vindt Gökhan het wel genoeg, maar we gaan hem missen.

  De architect begon zijn loopbaan in de jeugd bij SC Emmeloord waar hij werd gescout door SC Heerenveen. Hij doorliep de jeugdopleiding en kwam daarna bij Go Ahead Eagles Deventer terecht waar hij helaas echter nooit zou doorbreken.

  In 2010 maakte Gökhan in een bekerwedstrijd tegen Harkemase Boys zijn debuut in de Hoofdklasse bij Flevo Boys. Hij eiste direct alle corners en vrije trappen voor zich op. Daarna in het seizoen 2010-2011 ging Gökhan samen met Ibo bij ASV Dronten voetballen waar ik hem leerde kennen. 2 jaar later kwamen we elkaar bij SC Emmeloord opnieuw tegen.

  Zijn allermooiste doelpunt maakte hij als speler van ASV Dronten in een bekerwedstrijd bij Alcides Meppel. Van ruim 30 meter afstand joeg hij de bal strak en hoog in de kruizing. Ook bij SC Emmeloord heeft Pala prachtige doelpunten gemaakt. Vooral bij vrije trappen en afstandsschoten was Pala gevaarlijk. Tegen Zuidwolde scoorde hij ooit met een weergaloos boogballetje.

  Sinds 2011 speelt Pala in de hoofdmacht van SC Emmeloord. Hij begon als aanvallende centrale middenvelder en ontpopte zich als een vrije trappen specialist. Met een verfijnde traptechniek en een briljant overzicht kan Gökhan een wedstrijd lezen. Zijn speelstijl doet aan een statige sultan denken die alles overziet en voor alle situaties in het veld een oplossing heeft.

  Voor Gökhan lijkt het voetbal wel een schaakspel en is hij constant aan het schuiven en toveren op het schaakbord. De onnavolgbare breedte en dieptepasses waarmee hij telkens weer de vrije man weet te vinden. Als een architect weet Gökhan telkens de lijnen uit te zetten en de openingen te vinden. Zowel in het veld alsook buiten het veld is Pala een rustig persoon die nooit op de voorgrond of in de belangstelling wil staan.

  Als mens en persoon is hij altijd dezelfde gebleven. In plaats van een goede hoofdklasser koos Pala voor zijn jeugdliefde SC Emmeloord waar hij als klein kind zijn eerste voetstappen zette. Het gaat Gökhan alleen maar om de schoonheid van het voetbal en bij SC Emmeloord vond hij de rust, de eenvoud, gemoedelijkheid, kameraadschap en gezelligheid.

  Hij kreeg al snel de bijnamen De Architect, De Sultan en Turkish Delight, maar ook dit deed helemaal niks en lachend wuift hij het dan weg. Onlangs werd het ook zijn oud leider Peter Post een beetje teveel toen een toeschouwer hem iets over Gökhan vroeg. Met waterige ogen keek Peter deze man aan en wees naar Gökhan en zei;  dit is op dit moment de allerbeste speler die bij SC Emmeloord rondloopt!

  De laatste jaren speelde Pala als centrale verdediger in het eerste. Hij heeft een drukke baan in Lelystad, is inmiddels getrouwd en onlangs ook vader geworden. Aan zijn lichaamstaal kon je zien dat het moeizamer ging. Er zijn heel wat wedstrijden geweest dat je de pijn in zijn ogen zag. Het is genoeg Klaas zei hij dan. Ik kies nu voor mijn gezin want het gaat niet meer.

  In de bus hadden we het vorige week over oud-trainer Jan Boxum die nu ernstig ziek is. Dit heeft Gökhan diep geraakt want onder Boxum hebben we een prachtige tijd gehad zei Gökhan. In zulke gesprekken kom de keiharde realiteit van het leven naar boven en leer je de mens achter de voetballer kennen.

  Ik probeerde hem nog voor Reaal Dronten te strikken waar de Turkse Trainer Burak Yargan hem graag wilde hebben. Helaas was dit tevergeefs. Pala had zijn keuze allang gemaakt.  Volgend seizoen gaat hij afbouwen in het 2e elftal van SC Emmeloord dat uitkomt in de Reserve Hoofdklasse.

  Bedankt voor alles Gökhan voor deze mooie jaren bij SC Emmeloord. Je bent voor mij altijd De Architect. De enige echte Sultan van Anadolu. Een goede voetballer maar ook een prachtig mens.

  Ik ben trots en dankbaar dat ik je leider mocht zijn en je heb mogen leren kennen. We houden altijd contact!

  Klaas Jacob Huisman