• Een terugblik op het Trainingskamp
  Afgelopen weekend verbleef de selectie van SC Emmeloord op een driedaags trainingskamp in Zaandam.
  De selectie van SC Emmeloord was met drie keepers en 18 veldspelers naar Zaandam afgereist.
  Alleen de twee spelers Abdul Boundati en Wouter Spit ontbraken terwijl ook teammanager Herman Vos en verzorgster Arianne om diverse redenen niet meegingen.
  Op zaterdagmiddag speelde SC Emmeloord een uiterst nuttige oefenwedstrijd tegen derdeklasser SC Hercules die uiteindelijk ondanks een goede eerste helft en vele wissels in de tweede helft met 4-0 verloren ging.
  In de tweede helft was SC Hercules duidelijk beter dan SC Emmeloord.
  Hieronder zometeen een uitgebreid wedstrijdverslag!
   
  Er zijn altijd mensen die met gefronste wenkbrouwen denken dat een Trainingskamp louter gepaard gaat met feestpartijen en overmatig drankgebruik, maar de spelers van SC Emmeloord kregen dit trainingskamp geen moment rust en werden stevig onder handen genomen door de beide trainers Dick Krommenhoek en Rob Nugter.
  Direct na aankomst stond er op vrijdagavond meteen een pittige trainingsessie op het programma.
  Na afloop van deze training was de accu leeg en na een paar biertjes kropen de spelers vermoeid maar voldaan onder de wol.
   
  Op zaterdagmiddag ging deze verslaggever met de trein naar Zaandam om aldaar verslag te doen van de eerste oefenwedstrijd.
  De spelers hadden er inmiddels een stevige ochtendtraining erop zitten en genoten van een paar uurtjes rust.
  Enkele spelers kampten met kramp en pijnlijke spieren en moesten nu wel rust nemen om straks fit aan de oefenwedstrijd te kunnen beginnen.
  Neehoor...dit is geen strafkamp, maar de trainingen zijn best zwaar en pittig fluisterden de spelers mij toe.
   
  Na afloop van de oefenwedstrijd was er een gezellige BBQ en kregen de spelers dan eindelijk vrije tijd om in de avond Zaandam onveilig te maken, maar ook weer niet te laat want op zondagochtend stond er opnieuw een training met uitloop op het programma.
  Toch is deze trainingskamp heel goed voor de teamspirit en onderlinge saamhorigheid en is het supergezellig hier zeiden sommige spelers.
   
  Op vrijdagavond deed zich ook de eerste blessure voor en moest verdediger Lucas Loosman met een pijnlijke verzwikte arm afhaken.
  In een mutella moest Lucas Loosman nu van een afstandje toekijken.
  Er werd een kaartje gelegd en sommigen keken naar FOX Sport.
  Ergens verscholen in de kantine van Hercules voerden de beide trainers om en om gesprekken met alle spelers.
   
  Het prachtige sportpark De Kuil van Hercules Zaandam ligt omringd door diverse amateurclubs vlakbij Station Kogerveld in noord Zaandam.
  Er liggen hier uitstekende trainingsfaciliteiten met diverse velden en een sporthal om een trainingskamp te beleggen.
  Op het hoofdveld van SC Hercules ligt een kunstmat en daaromheen een prachtige zittribune met daarboven een kantine en uitkijk terrassen.
  Precies 4 jaar geleden in 2015 waren de Polderboys hier ook te gast en werd een oefenwedstrijd met 3-2 verloren van SC Hercules.
  Onze assistenttrainer Rob Nugter is een geboren Zaankanter en heeft hier nog steeds veel contacten.
   
  Op 28 April 2010 is Sportclub Hercules uit een fusie tussen PSCK en VVZ ontstaan.
  Sindsdien telt de club ongeveer 800 leden en heeft het Paars Wit als clubkleuren.
  De club heeft zowel een zaterdag alsook een zondagafdeling.
  Het zaterdagteam acteert op vierde klasse niveau terwijl het zondagteam vorig jaar op een 8e plek in de derde klasse eindigde.
   
  Bij het Kogerveld hebben ook Zaanlandia, FC Zaandam ( het vroegere Hellas Sport ), Rood Wit Zaanstad en Racing Club Zaandam hun sportaccommodaties.
  Op een steenworp afstand van het Jagersveld en De kalf ligt ook Sportpark de Wijde Wormer waar de jeugdafdeling van profclub AZ zijn thuisbasis heeft.
   
  Dan nu de oefenwedstrijd tegen derdeklasser SC Hercules!
  De Emmeloorders begonnen in deze opstelling:
  Harmen Uffels, Remco Jonkman, Olav Sieljes, Gokhan Pala, Brian Mangnus, Mart Matthijssen, Jeroen Sipma, Jordy Benjamins, Maric Naaktgeboren, Marc Loosman en Brahim Boundati.
   
  In de tweede helft stond Hans Portijk op doel en mochten de spelers Gerke Schaap, Rick Voskuil, Rik Beekman, Wouter van der Velden, Lars Sipma, Wiebe Koopmans en Luuk Kappers hun opwachting maken en werd er regelmatig doorgewisseld.
  De licht geblesseerde Lucas Loosman en doelman Tim Schaafsma kwamen niet in actie.
   
  De Blauwen begonnen sterk, fris, frivool met aanvallende intenties aan deze wedstrijd.
  In deze levendige en hoopgevende beginfase verschenen Marc Loosman, Brahim Boundati en Maric Naaktgeboren dreigend voor het vijandelijke doel.
  Twee pogingen van de gretige Maric Naaktgeboren werden ternauwernood geblokt en afgeslagen en uit een voorzet van Brian ging een kopbal van Maric ging rakelings naast.
   
  De wedstrijd lag even stil toen er twee spelers van Hercules met elkaar in botsing kwamen, maar na behandeling konden beide Herculieden weer verder.
  Trainer Dick Krommenhoek was best te spreken over de beginfase maar hamerde op de handelingssnelheid en omschakeling bij sommige spelers.
   
  Tot aan de 15e minuut had SC Emmeloord het initiatief en speelde het brutaal met flair volop de aanval.
  Achterin hadden Gokhan Pala en Olav Sieljes hiun zaakjes goed voor elkaar en was er een perfecte levendige wisselwerking tussen de middenvelders Mart Matthijssen, Jeroen Sipma en de hardwerkende Jordy Benjamins te zien.
  De beide opkomende backs Remco Jonkman en nieuwkomer Brian Mangnus lieten goede dingen zien waarbij Brian met verrassende acties over de flank constant dreigend was.
  In de voorhoede waren Brahim Boundati, Maric Naaktgeboren en spits Marc Loosman constant in beweging en ging vooral bij Brahim regelmatig de trucendoos open.
  Op het middenveld fungeerde Jordy Benjamins als de stofzuiger tussen de linies en wonnen Jeroen Sipma en Mart Matthijssen hun persoonlijke duels.
   
  Gaandeweg kwam deze wedstrijd meer in balans en liet ook SC Hercules zich steeds vaker voorin zien.
  Bij drie gevaarlijke uitbraken haperde de omschakeling bij SC Emmeloord en was het even alle hens aan dek.
  De Herculieden hebben een goede degelijke fysiek sterke ploeg vergelijkbaar met een VV Lemelerveld.
  In een paar stappen kon SC Hercules omschakelen en er razendsnel uitkomen en daarom was deze oefenwedstrijd uiterst leerzaam en nuttig voor SC Emmeloord.
   
  Bij SC Emmeloord stond er met Harmen Uffels een nieuwe doelman op doel en deze forse gestalte deed het best goed.
  Drie keer moest doelman Harmen Uffels in actie komen en gaf hij met fraaie reddingen zijn visitekaartje af.
   
  In de 16e minuut deed zich de eerste kans voor SC Hercules voor, maar uit een indraaiende vrije trap ging de kopbal rakelings naast.
  In de 18e en 20e minuut moest doelman Harmen Uffels optreden om twee uitbraken van Hercules onschadelijk te maken.
  Een gevaarlijk schot van Hercules zeilde over en een listig rolletje ging rakelings voorlangs.
   
  Aan de andere kant had Brahim Boundati twee mooie acties in huis en verdween een schot op het dak van het Zaandamse doel.
  Gaandeweg gingen bij SC Emmeloord diverse spelers zoals Brahim met Maric en Gokhan met Mart van positie rouleren en zag je de verwarring bij de spelers van Hercules.
  In de 40e minuut deed zich een goede mogelijkheid voor toen Brahim met een slim steekballetje Jordy Benjamins wist te bereiken, maar de doelman van Hercules greep net op tijd adequaat in en bracht redding.
  Met een 0-0 stand gingen we rusten!
   
  Er kwamen meteen zes nieuwe spelers en een andere doelman binnen de lijnen bij SC Emmeloord.
  De tweede helft begon best goed waarbij vooral de broertjes Jeroen en Lars Sipma elkaar blindelings wisten te vinden.
  Een vlammend venijnig schot van Lars Sipma werd met moeite gekeerd door de doelman die even later een schot van diezelfde Lars Sipma naast zag gaan.
  Rechtsvoor probeerde nu Rick Voskuil met mooie crossballen Rik Beekman te bereiken en loerde good old Gerke Schaap op zijn kansjes.
  Tot aan de 55e minuut deed SC Emmeloord knap mee en leek deze wedstrijd in balans totdat het ineens fout ging.
   
  De thuisploeg SC Hercules werd nu sterker en sterker en kwamen er steeds vaker dreigend en gevaarlijk opzetten. In de 55e minuut sneden de aanvallers van Hercules als een mes door een pakje boter door de Emmeloordse verdediging waarna de spits vogelvrij mocht aanleggen en met een diagonale schuiver in de verre hoek doel trof voor de 1-0 voor SC Hercules.
   
  Bij SC Emmeloord kwamen er nu drie nieuwe spelers binnen de lijnen en volgden er een paar omzettingen, maar het mocht niet meer baten. Langzaam ging de accu leeg en zag en voelde je de vermoeidheid bij sommige spelers. Dit pittige trainingsweekend ging nu parten spelen.
   
  Rond de 65e minuut trokken de Emmeloorders nog eens ten aanval en probeerden Lars Sipma, Jeroen Sipma en Rick Voskuil gevaar te creeeren of plotseling ging het bij balverlies in de omschakeling helemaal mis bij SC Emmeloord. Met een snelle eentwee glipten de spitsen van Hercules door de Emmeloordse verdediging waarna ook doelman Hans Portijk werd omspeeld voor de 2-0 voor Hercules in de 65e minuut. In de 70e minuut opnieuw een snelle counter van Hercules en een haperende omschakeling bij SC Emmeloord. De linksbuiten van Hercules scoorde met een verwoestende uithaal de 3-0 voor de Zaandammers. In de 75e minuut volgde er een weergaloos slotakkoord toen een aanvaller van Hercules met een fraai boogballetje over alles en iedereen heen ook nog de geflatteerde 4-0 liet aantekenen.
   
  In de slotminuten beet SC Emmeloord nog even van zich af en werden Jeroen Sipma en Maric Naaktgeboren gestuit en zag Jeroen Sipma zijn schot rakelings naast gaan. In de laatste minuut toonde doelman Hans Portijk zijn klasse door een vlammend schot stijlvol uit zijn doel te ranselen.
  Daarna ging deze nuttige oefenwedstrijd als een nachtkaars uit. Eindstand 4-0 voor SC Hercules.
   
  Wij willen SC Hercules Zaandam bedanken voor hun gastvrijheid.
  SC Emmeloord kan op een goede en leerzame trainingskamp terug kijken. Na afloop was er een BBQ en gingen de spelers nog even de stad in.
   
  Dinsdagavond 20 augustus speelt SC Emmeloord een oefenwedstrijd bij FC Oldemarkt. Aanvang is 19:30 uur!
  Zaterdag 24 augustus is er het Tiendorpentoernooi bij VV Tollebeek en een week later begint de beker.
  Op zaterdag 31 augustus speelt SC Emmeloord zijn eerste bekerwedstrijd om 17:00 uur thuis tegen eersteklasser Go Ahead Kampen.
   
  Deze verslaggever is er dinsdag bij FC Oldemarkt weer bij, maar zal NIET bij het Tiendorpentoernooi aanwezig zijn.
  Vanaf de beker pakken we de wedstrijdverslagen en voorbeschouwingen weer op.
  Tot dan.
   
  Verslaggever: Klaas Huisman.