"De geschiedenis van Sportclub Emmeloord is de geschiedenis van ons leven. Sport was een manier van leven.Toen deden we wat gedaan moest worden.We waren jong en we moesten wat opbouwen in het nieuwe land. Mensen die naar de polder gingen, gingen een beetje emigreren". Aan het woord is Frits Mulder, lid van het eerste uur, in een interview met De Noordoostpolder op 7 april 1994 ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van SCE.
Het was namelijk in de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn op 22 mei 1944, dat een aantal ambtenaren besloot een sportclub op te richten. Het waren niet de meest ideale omstandigheden om dat te doen. De bedoeling was om een club op te richten, waarin meerdere takken van sport zouden worden ondergebracht. Sportclub Emmeloord was geboren. Al direct bij de oprichting stelde één van de aanwezigen voor niet alleen ambtenaren toe te laten als lid, maar ook de 'huidige en toekomstige bewoners van Emmeloord' in de gelegenheid te stellen zich aan te sluiten. Zij konden bij SCE deelnemen aan voetbal, korfbal, gymnastiek, atletiek en zwemmen.
De heer A.W. Helmink mocht zich de eerste voorzitter noemen van de polderclub. Een club die in de beginjaren van haar bestaan niet veel om het lijf had. Door de oorlogsomstandig-heden en de razzia's in augustus en november 1944 hadden de eerste activiteiten van de club niet veel te betekenen. De bevrijding in mei 1945 bood de mogelijkheid aan SCE om echt te beginnen. Dat gebeurde onder leiding van dokter J.H. Jansen, die de voorzitters-hamer inmiddels van de heer Helmink had overgenomen. Hij bleef slechts twee jaar aan het bewind.Toen gaf hij de leiding over aan de heer P.J.A. Albers.
Met name de eerste tien jaar was een periode van pionieren. Het ontbrak SCE werkelijk aan alles, geen sportveld, geen gymnastieklokalen en geen zwembad. Als men iets wilde, moest men zelf de handen uit de mouwen steken. Al met al geen rooskleurige situatie om een nieuwe vereniging op de rails te krijgen. Maar het lukte dankzij de vereende krachten en het lobbywerk van voorzitter Albers. Omdat de heer Albers naar Oostelijk Flevoland vertrok, droeg hij in 1958 het voorzitterschap over aan de heer G.J. Flipse. Die kreeg de leiding over een bloeiende vereniging. SC Emmeloord telde inmiddels zevenhonderd leden en had de beschikking over een fraai sportpark met vijf velden en een aantal gymnastieklokalen.
Onder het bewind van Flipse overschreed het aantal leden de magische grens van duizend. De meeste leden van het eerste uur van SCE leefden in werkkampen. Ondanks de oorlog was er altijd wel een bal in de buurt waar tegen aangetrapt kon worden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de eerste afdeling van SCE voetbal was. In 1947 trad SCE toe tot de KNVB, afdeling Zwolle. Daar kwam het in de zaterdagmiddag-competitie direct uit in de eerste klasse tegen gerenommeerde clubs als het Zwolse Be Quick en CSV '28, Dos Kampen en Olympia Hasselt.
In 1950 nam SCE ook met een zondagploeg deel aan de competitie. Dat had een gunstige bijkomstigheid. De constante groei van het aantal teams verspoedigde de aanleg van het sportpark, dat in het seizoen 1952-1953 in gebruik werd genomen. Door een gebrek aan spelers werd het zaterdagvoetbal opgeheven en concentreerde de aandacht zich op het zondagvoetbal. Daar boekte SCE het ene succes na het andere. In het voorjaar van 1953 promoveerde het eerste team naar de vierde klasse KNVB, afdeling Oost en in 1962 leverde het team van SCE een prestatie van formaat door op te rukken naar de tweede klasse.
In de jaren die volgden werden de successen in de vorm van promotie ook regelmatig afgewisseld met de teleurstelling door degradatie. Rond de eeuwwisseling had het eerste team een succesvolle periode en stoomde in twee jaar tijd van de vierde klasse naar de tweede klasse KNVB.
Vanaf de oprichting in 1944 tot en met september 1995 is SC Emmeloord een omni-vereniging geweest. In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw was de onderlinge band tussen de diverse afdelingen van SCE nauwelijks nog aanwezig. De geluiden om als zelfstandige verenigingen verder te gaan klonken steeds harder. Naar aanleiding van een onderzoek van een onafhankelijke commissie is in oktober 1995 besloten de omnivereniging op te heffen en zijn de afdelingen als zelfstandige verenigingen verder gegaan.Voor de afdeling voetbal betekende een en ander de overname van het volledige complex aan de Sportlaan te Emmeloord. Hiermee was een nieuwe fase voor SCE voetbal ingetreden.
Bovenstaand artikel is een algemeen hoofdstuk uit het jubileumboek "SC Emmeloord - 60 jaar voetbal in Noordoostpolder". U kunt hieronder het jubileumboek in PDF-formaat bekijken en downloaden.
Het archief van SC Emmeloord is door Ben Helmink en Han Schrijvers online gezet.
Deze kunt u vinden op de website:
www.historiescemmeloord.nl