• SC Emmeloord - SV Dedemsvaart  4-0 (1-0)

  Met een klinkende 4-0 overwinning op SV Dedemsvaart heeft SC Emmeloord zijn laatste thuiswedstrijd gewonnen.

  Door deze overwinning gaan de Emmeloorders, keurig op een verdienstelijke 8e plek, in de middenmoot van de 2e klasse L eindigen. Voorafgaand hadden de mannen van het tweede team, in een gigantisch spektakelstuk, met 5-4 van de reserves van VV Dalen gewonnen. Na afloop bleven alle spelers achter op het veld om afscheid van vijf spelers en van de vertrekkende teammanager Klaas Huisman te nemen. Een prachtige indrukwekkende en ontroerende seizoensafsluiting in het Blauwe Bastion.

  Volgende week zondag 26 Mei speelt zijn SC Emmeloord zijn laatste competitiewedstrijd uit bij het Drentse Erica en daarna is dit seizoen echt afgelopen.

  De wedstrijdsponsor deze middag was het Emmeloordse transportbedrijf Van Wieren Specials BV.

  Een half uur voor aanvang kreeg ondergetekende namens de elftalleider van tegenstander SV Dedemsvaart op de middenstip een fles Beerenburger uitgereikt. Dit was een uitzonderlijk prachtig gebaar van SV Dedemsvaart en ook via de Whats App kwamen er allerlei hartverwarmende reacties bij mij voorbij waarvoor ik iedereen en alle clubs hartelijk wil bedanken.

  De stemming zat er goed in op het gezellige goed gevulde sportpark De Ervenbos. Bij opkomst hadden de pupillen van het jeugdteam SC Emmeloord JO7 en het voltallige tweede team van SC Emmeloord een erehaag gevormd waarna de jonge talenten met een line up het eerste elftal naar de middenstip begeleiden. Onder luid applaus van de ongeveer 300 toeschouwers verschenen beide teams aan de aftrap. 

  Vertrekkende en stoppende spelers
  Bij SC Emmeloord zaten de oudgedienden Harm "Aboe" van Wieren, Maarten Ebbers en doelman Niels Boomsma alias "De Boom" op de bank. De aanvoerder het blauwe opperhoofd Harm van Wieren neemt na 16 jaar trouwe dienst afscheid terwijl Maarten Ebbers alias "De Terrier" na 15 jaar in het eerste, een trede lager gaat ballen. Beide routiniers gaan volgend seizoen het 3e elftal van SC Emmeloord versterken. Ook middenvelder Laurens Rasing maakt een droomtransfer naar het 3e terwijl Koen Boneschansker zijn geluk bij een Groningse club gaat beproeven! Doelman Niels Boomsma gaat SC Emmeloord, na 5 seizoenen, verlaten om aan een nieuwe uitdaging bij het Friese VV Lemmer te beginnen. Alle overige 18 spelers blijven SC Emmeloord ook volgend seizoen trouw.

  De opstelling van SC Emmeloord:
  Tim Schaafsma ( 73e Niels Boomsma ), Olav Sieljes ( 73e Maarten Ebbers ), Gokhan Pala ( 73e Harm van Wieren ), Wouter Spit, Wouter van der Velden, Lucas Loosman, Jeroen Sipma, Mart Matthijssen, Maric Naaktgeboren, Marc Loosman en Rik Beekman.
  Wissels: doelman Niels Boomsma, Wiebe Koopmans, Maarten Ebbers en Harm van Wieren.
  Geblesseerd/afw: Remco Jonkman, Gerke Schaap, Brahim Boundati, Abdul Boundati, Koen Boneschansker, Rick Voskuil en Luuk Kappers.

  Trainers: Dick Krommenhoek en Rob Nugter
  Keeperstrainer: Henk Boer
  Teammanagers: Klaas Huisman en Herman Vos
  Medische staf: Peter Post
  Assistent scheidsrechter: Laurens de Witte uit Marknesse

  De opstelling van SV Dedemsvaart:

  Daan Zwinselman, Julian Brouwer, Twan Dekker, Kevin Roozendal, Dennis Eggen, Rutger Postma ( 60e Vince van Dijk ), Dilan van Bree, Reamon Knol ( 32e Niels de Boer ), Danny Kuiper ( 80e Daan Hulleman ), Ozhan Kardag en Mick Kuilder.
  Wissels: doelman Rob Bennink, Vince van Dijk, Niels de Boer en Daan Hulleman.
  Trainers: Arnoud Rouwenhorst en Vincent Koopman
  Teammanager: Thijs Iliohan
  Medische staf: Jonathan de Wagt
  Assistent scheidsrechter: Gerrit de Lange

  De scheidsrechter: Dhr. Niels Zeeman uit Sneek

  Toeschouwers: 300

  Eerder dit seizoen had SC Emmeloord de uitwedstrijd met 2-0 verloren. De Emmeloorders begonnen afwachtend, aftastend en voorzichtig aan deze wedstrijd en lieten het technisch verzorgde SV Dedemsvaart het spel maken. In de beginfase was er een licht optisch veldoverwicht voor SV Dedemsvaart te zien. De eerste kleine kansjes waren dan ook voor de bezoekers waarbij een kopbal van Ozhan Kardag op het dak van het doel belandde. Pogingen van Danny Kuiper en Twan Dekker misten de precisie en verdwenen naast het Emmeloordse doel. Met een knappe redding hield de blauwe Grizzly Beer doelman Tim Schaafsma de spits Ozhan Kardag van het scoren af. 

  Ondanks dit sterke beginoffensief van SV Dedemsvaart stond het tactisch en organisatorisch goed bij SC Emmeloord. In de verdediging zorgden architect Gokhan Pala en stylist Wouter Spit voor het cement op de deur terwijl op de backs Wouter van der Velden en Olav Sieljes hun zaakjes uitstekend voor elkaar hadden. Vanaf het middenveld probeerden Mart Matthijssen, Lucas Loosman en Jeroen Sipma de aansluiting met de frontlinie te realiseren waar Rik Beekman, Marc Loosman en Maric Naaktgeboren constant in beweging waren. Het Emmeloordse team toonde teamspirit, doorzettingsvermogen en wilskracht. Bij SV Dedemsvaart waren Dilan van Bree, Danny Kuiper en Ozhan Kardag de meest gevaarlijke spelers en zorgde Reamon Knol voor de organisatie.

  Na ongeveer tien minuten kropen de polderboys uit hun schulp en verschenen namens SC Emmeloord de grillige Maric Naaktgeboren en snelle jelle Rik Beekman dreigend voor het doel. Met een weergaloze snelle actie was Maric Naaktgeboren iedereen te snel af, maar helaas bereikte zijn voorzet net niet de inkomende Lucas Loosman. In de 15e minuut glipte Maric Naaktgeboren opnieuw razendsnel door de verdediging van SV Dedemsvaart waarna diens inzet door de doelman van Dedemsvaart uit de korte hoek werd geranseld. Uit de daaropvolgende corner verdween de kopbal van Jeroen Sipma rakelings naast het doel.

  Beide teams hielden elkaar prima in balans en lieten technisch verzorgd voetbal zien. De gasten uit Dedemsvaart probeerden nu iets meer druk naar voren te zetten en speelden hoog op. Nadat een kopbal van aanvoerder Reamon Knol over het doel verdween kon aanvaller Danny Kuiper net niet profiteren van een slippertje in de Emmeloordse verdediging. In de 30e minuut kreeg SV Dedemsvaart zijn eerste echte grote kans toen Danny Kuiper met een slimme actie de spits Ozhan Kardag wist te bereiken. In kansrijke positie schoot Ozhan Kardag deze bal veel te gehaast over het Emmeloordse doel. Kort hierop bleef de aanvoerder van SV Dedemsvaart Reamon Knol geblesseerd op het veld liggen en bleek hij al snel niet meer verder te kunnen.

  In de 32e minuut kwam Niels de Boer voor hem in de ploeg en nam SC Emmeloord het initiatief over. Zonder aanvoerder Reamon Knol oogde SV Dedemsvaart angstig, onzeker en onrustig. Het team was nu zoekende naar de juiste balans. Trainer Arnoud Rouwenhorst moest nu zijn tactische plannen wijzigen en aanpassen.  

  Vlak voor rust kreeg SC Emmeloord twee goede kansen om op voorsprong te komen. Eerst ging Jeroen Sipma op avontuur, maar hij speelde de bal iets te ver voor zich uit waardoor hij kon worden onderschept. De grootste kans tot dusver was in de 36e minuut voor Maric Naaktgeboren. Op aangeven van Marc Loosman stormde Maric Naaktgeboren op het vijandelijke doel, maar hij miste de precisie en schoot rakelings naast. Een afstandsschot van Marc Loosman leek binnen te vallen, maar zeilde rakelings over.

  Op slag van rust kwam SC Emmeloord in de 44e minuut op een 1-0 voorsprong. Hier ging een vlotlopende eentwee tussen Maric Naaktgeboren en Marc Loosman aan vooraf waardoor de verdediging van SV Dedemsvaart op het verkeerde been kwam te staan. Het was Maric Naaktgeboren die niet zelfzuchtig was en uit zijn ooghoeken de inkomende Rik Beekman vogelvrij voor het doel zag opduiken. Met een subtiele intikker scoorde Rik Beekman de bevrijdende 1-0 voorsprong voor SC Emmeloord. Dit was tevens de ruststand.

  De Emmeloorders begonnen furieus en voortvarend aan de tweede helft, maar moesten constant op hun hoede zijn voor de snelle uitbraken van SV Dedemsvaart. In een hoog tempo golfde het spel op en neer waarbij SV Dedemsvaart risico's probeerde te nemen. Nadat een voorzet van de ijverige Rik Beekman ternauwernood werd weggewerkt nam Wouter van der Velden deze afvallende bal op zijn pantoffel, maar zijn schot zeilde over.

  In de 50e minuut hield iedereen zijn adem in toen SV Dedemsvaart een goede kans kreeg om op gelijke hoogte komen. Bij een snelle uitbraak lanceerde Dennis Eggen met een slim steekballetje spits Ozhan Kardag en moest doelman Tim Schaafsma in actie komen. De daaropvolgende corner zou niets opleveren waarna SC Emmeloord weer kwam opzetten. 

  In de 52e minuut scoorde Rik Beekman op aangeven van Maric Naaktgeboren zijn tweede doelpunt van deze middag en de 2-0 voor SC Emmeloord. Hier ging een fantastische snelle actie van Maric Naaktgeboren aan vooraf die vervolgens puur op wilskracht heel slim Rik Beekman in stelling wist te brengen. Met een droge knal in de korte hoek scoorde Rik Beekman de 2-0 voor SC Emmeloord. De blonde Torpedo krijgt de smaak nu te pakken en komt hiermee op zeven doelpunten in het kielzog van topscorer Jeroen Sipma.  

  Meteen vanaf de aftrap probeerde SV Dedemsvaart iets te forceren, maar het team speelde riskant volop de aanval en gaf achterin veel ruimte prijs. In de 62e minuut doken Dilan van Bree en Twan Dekker gevaarlijk op voor het Emmeloordse doel en kwam SC Emmeloord met de schrik vrij. Plotseling haperde de omschakeling bij SV Dedemsvaart en wist SC Emmeloord vanuit de counter hier optimaal van te profiteren. 

  Uit de directe tegenstoot was de verdediging van SV Dedemsvaart niet goed bij de les en glipte Rik Beekman op volle snelheid door de Oranje verdediging. Zijn strakke voorzet werd door Maric Naaktgeboren snoeihard tegen de touwen geschoten voor de 3-0 voorsprong voor SC Emmeloord. Het verzet van SV Dedemsvaart was nu gebroken en SC Emmeloord kon deze wedstrijd nu rustig en freewheelend uitspelen. 

  De polderboys kregen via Jeroen Sipma, Rik Beekman en Maric Naaktgeboren mooie kansen maar hadden het vizier niet op scherp staan. Bij SV Dedemsvaart stond doelman Daan Zwinselman een puike partij te keepen.

  De Voarters bleven maar risico's nemen en hoog op spelen om een treffer te forceren, maar werden in de 68e minuut opnieuw in de counter verrast. In de 68e minuut kwam SC Emmeloord via een intikker van Marc Loosman op een klinkende 4-0 voorsprong. In eerste instantie had doelman Daan Zwinselman grote moeite met een indraaiende corner. Deze afvallende bal werd door Jeroen Sipma opgepikt en opnieuw voor het doel gebracht. Hier stond Marc Loosman vogelvrij om meteen met een intikker toe te slaan voor de 4-0 voor SC Emmeloord.

  Ondertussen kreeg het talrijke publiek de koude rillingen toen de drie afscheid nemende spelers zich warm gingen lopen. De supporters scandeerden de namen en begonnen ineens luid te applaudiseren toen de oudgedienden Harm van Wieren, Maarten Ebbers en doelman Niels Boomsma aan de zijlijn verschenen. De spelers Olav Sieljes, Gokhan Pala en doelman Tim Schaafsma kregen nu een publiekswissel zodat het publiek nu voor de laatste keer van Harm van Wieren, Maarten Ebbers en Niels Boomsma konden genieten. Eerder op de dag had Niels Boomsma in het tweede nog een strafschop gestopt.

  Terwijl SV Dedemsvaart nog wat speldenprikjes en plaagstootjes probeerden uit te delen kreeg het Blauwe Opperhoofd Harm Aboe van Wieren het op zijn heupen. Twee keer Van Wieren mee naar voren en hing er een afscheidsdoelpunt in de lucht. De eerste keer kwam Harm adem en kracht tekort en bij de tweede actie kreeg hij zijn hoofd net niet tegen de bal.

  In de laatste minuten waren ook nog Wouter Spit, Maric Naaktgeboren en Rik Beekman dichtbij een doelpunt, maar de bal wilde er niet meer in.

  De omroeper maakte nu bekend dat Mart Matthijssen alias de Rambo als man van de wedstrijd was uitgeroepen. Een zeer terechte keuze omdat Mart Matthijssen enorm veel arbeid had geleverd en de gaatjes dichtliep waardoor anderen konden profiteren. Na het laatste fluitsignaal klonk er een overweldigend applaus voor het Emmeloordse team en bleef iedereen achter op het veld. Nu nam clubman Jacob Loosman het woord om iedereen te bedanken en de afscheid nemende spelers tot zich te roepen.

  Op een respectvolle en waardige wijze nam de club na jarenlange trouwe dienst afscheid van zijn clubiconen Harm van Wieren en Maarten Ebbers. Ook werden doelman Niels Boomsma, teammanager Klaas Huisman en middenvelder Laurens Rasing in het zonnetje gezet en bedankt voor hun diensten.

  Door een 3-1 overwinning op rode lantaarndrager SC Erica is SV Dalfsen vandaag kampioen van de Tweede Klasse L geworden. Langs deze weg willen wij SV Dalfsen en trainer Jacob Grooten feliciteren met dit kampioenschap.

  Onderin pakken de Asser Boys met een 3-2 winst op stadgenoot FC Assen hun laatste strohalm en heeft hekkensluiter SC Erica weer de rode lantaarn. De teams FC Assen en VV Zuidwolde moeten nog volop aan de bak om de PD wedstrijden te kunnen ontlopen.

  Volgende week vallen de laatste beslissingen in deze tweede klasse L.

  Op zondag 26 mei speelt SC Emmeloord nog een uitwedstrijd bij het Drentse SC Erica en dan zit dit seizoen er echt helemaal op. Deze laatste competitiewedstrijd begint volgende week om 14:00 op Sportpark De Veenschappen te Erica.

  De Marionbus vertrekt volgende week om 11:15 vanaf de Ervenbos!

  Alle uitslagen van de Tweede Klasse L:

  SC Emmeloord - SV Dedemsvaart 4-0
  SV Dalfsen - SC Erica 3-1
  VV Lemelerveld - VV Beilen 4-0
  VV Rolder Boys - VV Heerde 2-5
  SC Stadskanaal - VV Zuidwolde 2-0
  Asser Boys - FC Assen 3-2
  Germanicus Coevorden - VV Valthermond 3-2

  Verslaggever: Klaas Huisman.