• SC Emmeloord - SVM Marknesse  2 - 4 ( 2 - 3 )

  In een uiterst nuttige oefenwedstrijd heeft SC Emmeloord een tikkeltje verrassend met 2-4 van buurman SVM Marknesse verloren.
  Eindelijk na bijna een jaar onderbreking rolt de bal weer op sportpark De Ervenbos. De selectie van SC Emmeloord is helemaal in tact gebleven met twee aanvullingen uit de eigen jeugdafdeling. Deze avond maakten de jonge talenten Thijs Lanters en Jeen Baak hun debuut in het eerste elftal van SC Emmeloord.

  Beide spelers deden dit zeer verdienstelijk, gaven hun visitekaartje af en zijn een goede versterking voor deze selectie.
  De tribune was goed gevuld in het Blauwe Bastion waar alle ogen op de nieuwe hoofdtrainer Robert Staarman waren gericht.
  Iedereen was behoorlijk verrast dat SC Emmeloord zo snel na het plotselinge vertrek van Jeroen vd Berg een nieuwe trainer had gevonden. Amper een week na zijn aanstelling is er al een duidelijke klik tussen beide trainers Robert Staarman, Wilfred Spielhagen met de spelersgroep te zien. Het is nu zaak om na een jaar stilstand wedstrijdritme op te doen en weer automatismes in dit team te krijgen.De keeperstrainer oud doelman Marcel Tiemens is een oude bekende en een echte blauwe clubman. 
  Komend seizoen zijn Herman Vos en Klaas Jacob Huisman de leiders en zullen beurtelings Edwin Berende en Laurens de Witte vlaggen.
  De club heeft in de persoon Cor Zwemer ook een nieuwe omroeper gevonden die in roulatie met Hans Willemsen voor de muziek, het scorebord en alle wedstrijdinfo zullen zorgen.

  De Emmeloorders begonnen in deze opstelling:
  Hans Portijk, Luuk Kappers, Gokhan Pala, Olav Sieljes, Daan Zuidberg, Jordy Benjamins, Wiebe Koopmans, Lars Sipma, Jeroen Sipma, Wouter vd Velden en good old Gerke Schaap.
  De wissels Jeen Baak, Thijs Lanters, Rik Beekman, Marc Loosman en Lucas Loosman zouden later in actie komen.Grote afwezige was nog Wouter Spit die op vakantie is en de overige spelers deden met het tweede team mee.
  Het tweede elftal van SC Emmeloord speelde een oefenwedstrijd uit bij VV Kuinre waar het met 3-2 onderuit ging.
  Dan nu de wedstrijd tegen derdeklasser SVM Marknesse!
  Het was voor SC Emmeloord zijn eerste oefenwedstrijd terwijl SVM vorige week in het Friese Stavoren op een doelpuntrijke 5-5 gelijkspel bij QVC bleef steken.

  Beide teams kennen elkaar goed en kwamen elkaar ook regelmatig in het tiendorpentoernooi tegen.
  Onze elftalleider Herman Vos was ook jarenlang actief bij SVM en is nog steeds woonachtig in Marknesse.
  Bij SVM spelen de beide broers Normen en Arno van der Plas die ook een SC Emmeloord verleden hebben en uitgerekend deze twee broers zorgden met een assist en twee goals voor een snelle 0-2 voorsprong voor SVM Marknesse.
  De eerste twee kansjes waren in de beginfase voor SVM maar deze pogingen van Arno van der Plas en Chris Berndsen zeilden voorlangs en leverden niets op.Daarna probeerde SC Emmeloord het initiatief naar zich toe te trekken en waren Jordi Benjamins en Jeroen Sipma dreigend.De doelman van SVM greep goed in bij een verraderlijke kopbal van Jordi Benjamins en zag even later een kopbal van Jeroen Sipma naast gaan.In de 8e minuut kwam rechtsback Luuk Kappers mee naar voren en met enorme pegel probeerde hij de doelman van SVM te verschalken.Deze kanonskogel van Luuk Kappers spatte tegen de kruizing uiteen.

  Het veldspel oogde rommelig, onsamenhangend en nog onwennig bij SC Emmeloord waar het vooral verdedigend nogal haperde.Ondanks het Emmeloordse veldoverwicht waren de gasten uit Marknesse gevaarlijk vanuit de omschakeling.
  In de 10e kwam SVM uit een razendsnelle counter op een 0-1 voorsprong toen de verdediging van SC Emmeloord niet goed stond op te letten.Met een splijtende dieptepass stuurde Normen vd Plas zijn broer Arno op avontuur die op volle snelheid op het Emmeloordse doel afstormde.De hoek was een beetje moeilijk maar de bonkige fysiek sterke spits Arno vd Plas scoorde op fraaie wijze door deze bal snoeihard en hoog tegen de touwen te schieten voor de snelle 0-1 voor SVM.De enkele tientallen meegereiste SVM supporters lieten zich nu ook even horen.

  Na deze tegenslag probeerde SCE zich te herpakken, maar het spel oogde slordig en onrustig. Voor de eerste keer liet nu ook de nieuwe Trainer Robert Staarman van zich horen.Met een luide duidelijke stem en heftige gebaren maakte de trainer duidelijk hoe het nu beter georganiseerd en feller moet.Gaandeweg ging het iets beter lopen bij SC Emmeloord en leek nu vooral op het middenveld met Wiebe, Jordy en Lars iets meer balans te komen.In de voorhoede waren Wouter van der Velden, Jeroen Sipma en Gerke Schaap constant in beweging.Net op het moment dat SCE zich leek te herstellen lieten de Blauwen zich in de 20e minuut wederom vanuit de snelle counter verrassen.Bij een snelle actie op de linkerflank legde Chris Berndsen de Emmeloordse verdediging in de luren en legde hij met een perfecte voorzet de bal panklaar voor de inkomende bonkige spits Arno van der Plas die fraai raak schoot voor de verrassende 0-2 voorsprong voor SVM.Meteen vanaf de aftrap reageerde SC Emmeloord en trokken de Blauwen vol goede moed ten aanval.

  Trainer Staarman had enige tijd observerend, rustig en stoicijns het veldspel bekeken, maar liet zich nu weer goed horen.De verdediging met de ervaren spelers Gokhan Pala en Olav Sieljes oogde onrustig en liet regelmatig steekjes vallen.Met felle coaching probeerde hij het team weer in het gareel te krijgen.

  In de 25e minuut viel de verdiende 1-2 aansluitingstreffer toen een strakke indraaiende voorzet van Wouter van der Velden door Jeroen Sipma fraai werd binnengekopt.De gelijkmaker hing nu in de lucht en het tempo werd opgevoerd of in de 30e minuut ging het opnieuw fout bij SCE.

  Met een messcherpe counter werd deze keer Chris Berndsen op avontuur gestuurd die met een zuiver schot doelman Hans Portijk kansloos liet voor de 1-3 voor SVM.Het publiek kreeg geen tijd om bij te komen of meteen vanaf de aftrap werden Gerke Schaap en Daan Zuidberg de diepte ingestuurd.De voorzet van Daan Zuidberg kwam bij Olav Sieljes terecht die met een geplaatst schot in de korte hoek de spanning weer terug bracht tot 2-3.

  Hierna kreeg SCE via Lars Sipma, Wouter van der Velden en Jeroen Sipma drie kansen om op gelijke hoogte te komen maar deze pogingen leverden niets op.Vlak voor rust bleef Wouter van der Velden na een duel geblesseerd en aangeslagen op het veld liggen. Hij kon niet meer verder en werd door het jonge talent Thijs Lanterts vervangen.

  Het Emmeloordse publiek reageerde enthousiast toen Thijs Lanters het veld op kwam want de herinneringen aan vader Dennis zijn nog steeds springlevend in het blauwe bastion. Jarenlang speelde Dennis Lanters in het eerste waar hij met 138 doelpunten tot tweede clubtopscorer achter Jaap Jonker bleef steken.Je zag de twinkelende ogen bij Dennis toen Thijs zijn opwachting mocht maken en onder een klein applausje zijn debuut maakte.In eerste instantie is het lastig om vergelijkingen en overeenkomsten te zien tussen de grote fysiek sterke Dennis en de kleine slanke en fragiele Thijs, maar gaandeweg zag je ook bij Thijs dezelfde felheid en gedrevenheid terug.

  Met een 2-3 achterstand gingen we rusten. 

  Na rust kwamen Rik Beekman, Jeen Baak de broers Marc en Lucas Loosman binnen de lijnen.De gehele tweede helft probeerde SC Emmeloord terug te komen.Er kwamen kansjes maar de echte scherpte en overtuiging ontbrak.Ondanks het grote veldoverwicht waren het wederom de groen witten uit Marknesse die toesloegen voor de 2-4.Dit gebeurde in de 58e minuut toen Zowie Smit het op zijn heupen kreeg en met een gigantische verwoestende venijnige uithaal het mooiste doelpunt van deze avond liet aantekenen voor de 2-4 voor SVM.

  Nog even was er een Emmeloordse opleving te zien en reageerde iedereen verrast toen Rik Beekman met een duikkopbal ala bep bakhuis probeerde te scoren, maar de doelman van SVM greep goed in en bracht redding. In deze fase kreeg SC Emmeloord drie kleine kansen maar bleef vanuit de counter ook SVM gevaarlijk. Het spel golfde in de slotfase op en neer en beide teams hadden nog kunnen scoren, maar langzaam ging deze wedstrijd als een nachtkaars uit.

  Eindstand 2-4 voor SVM Marknesse.

  Conclusie: De kop is er af maar nog genoeg werk aan de winkel voor Trainer Robert Staarman en zijn assistent Wilfred Spielhagen.
  Er is wel een duidelijke klik tussen deze nieuwe trainer en SC Emmeloord!

  Zondag speelt SC Emmeloord zijn tweede oefenwedstrijd uit bij derdeklasser FC Oldemarkt. Aanvang 14:00 uur. Tot dan!

  Verslaggever: Klaas Jacob Huisman.