• De voorbeschouwing SC Emmeloord - LAC Frisia

  Aanstaande zondag om 14:00 uur staat de bekerwedstrijd tegen LAC Frisia 1883 op het programma.

  Arbiter is Dhr. Arthur van Dooren uit Nieuwe Pekela die wordt bijgestaan door Dhr. Youp Greven uit Steenwijk en Dhr. Marten Brouwer uit Zuidlaren.

  WELKOM
  Wij heten iedereen en in het bijzonder onze gasten van de Leeuwarder Athletische Club Frisia 1883 van harte welkom op De Ervenbos!

  MOGELIJKE DERBY
  De winnaar van deze bekerwedstrijd treft in de volgende ronde de winnaar het duel RENADO - Flevo Boys. Er is dus weer kans op een onvervalste stadsderby tussen Flevo Boys en SC Emmeloord oftewel de Rooien tegen de Blauwen. In 2016 stonden de beide Emmeloordse clubs voor het laatst in de beker tegenover elkaar en wonnen de Flevo Boys met een ruime 6-1 van SC Emmeloord. Het begint alweer te kriebelen en de eerste blauwe hanekammen duiken alweer op, maar eerst moet SC Emmeloord nog met het lastige technisch begaafde LAC Frisia afrekenen.

  OUDE BEKENDEN
  Beide clubs kennen elkaar goed en zitten ook dit seizoen bij elkaar in de competitie in de Tweede Klasse K. Op dit moment bezet LAC Frisia de tweede plek. Vorige week gingen de Frisianen thuis met een ruime 1-4 onderuit tegen koploper VV Lemelerveld waardoor de koppositie uit het vizier is geraakt. De Emmeloorders staan op een derde plek en wonnen afgelopen zondag thuis met 2-0 van VV Drachten.

  Eerder dit seizoen ging SC Emmeloord thuis met 1-3 onderuit tegen LAC Frisia. In de eerste helft opende Tarik Bourakba met een geplaatst schot de score. Daarna maakte Gerke Schaap van grote afstand met een schitterende verwoestende uithaal de 1-1 gelijkmaker. In de tweede helft stelde LAC Frisia orde op zaken en scoorde Vincent Hoekema met een weergaloze kanonskogel de 1-2 en maakte Erwin Wenselaar in de allerlaatste minuut met een strakke schuiver de 1-3 voor de Frisianen.

  In het seizoen 2014-2015 eindigde het duel in Emmeloord in een 2-2 gelijkspel en wonnen de polderboys verrassend met 1-2 in Leeuwarden. In het seizoen 2015-2016 boekte SC Emmeloord thuis een ruime 6-1 monsterzege maar ging de uitwedstrijd op de Sportpark de Magere Weide met 2-0 verloren.

  DE ROUTES VAN SCE EN FRISIA
  De blauwen bereikten deze bekerronde door in de poulefase Go Ahead Kampen, Lelystad'67 en IJVV uit te schakelen. Halverwege november schakelde SC Emmeloord op imponerende wijze de zaterdag Hoofdklasser HZVV uit Hoogeveen uit. Het werd toen op deze gedenkwaardige avond 2-0 voor SC Emmeloord. In de daaropvolgende tussenronde won SC Emmeloord uit met 0-3 bij VV PROTOS en won het thuis met 4-2 van VV Rijperkerk.

  LAC Frisia schakelde in de poulefase VV Hardegarijp en de stadgenoten FVC en Blauw Wit'34 uit. Daarna werd er in Harlingen met 1-2 bij het sterke VV Zeerobben gewonnen.

  DE TOPSCORERS
  De topscorer bij SC Emmeloord is nog altijd Gerke Schaap met tien competitiedoelpunten en drie treffers in de beker. In de beker waren ook Maric Naaktgeboren, Wouter van der Velden en Jordy Benjamins met vier en drie doelpunten trefzeker. Bij LAC Frisia staat de teller bij Tarik Bourakba op elf competitiedoelpunten en op vier doelpunten in de beker. Daarachter volgt Noel Wever met zeven competitiedoelpunten en zes treffers in de beker.

  TRAINER EN SELECTIE FRISIA
  De trainer bij LAC Frisia is oud-prof Marcel Valk die volgend seizoen bij LSC 1890 aan het roer staat. Germain Beck volgt hem op, dit seizoen is Beck nog trainer bij FC Assen. De selectie van LAC Frisia heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar oud.

  HISTORIE
  De Leeuwarder Athletische Club Frisia heeft momenteel 900 leden en werd op 25 April 1883 in de clubkleuren Marine Blauw en Oker Geel opgericht. Het is daarmee de oudste club van het Noorden. In de volksmond wordt LAC Frisia ook wel “De Lacskûn” genoemd. Deze club speelde 47 seizoenen op het hoogste amateurniveau en werd vijf keer noordelijk kampioen en vier keer kampioen van de tweede klasse. Tussen 2016 en 2018 kwam LAC Frisia nog in de eerste klasse uit. De hoogste notering was een 6e plek in de eerste klasse in 2011. Vorig seizoen eindigden de Frisianen op een derde plek in de tweede klasse K.

  Gaan wij eventueel een Emmeloordse derby tegen Flevo Boys krijgen? Dan zal er eerst dus van LAC Frisia moeten worden gewonnen!

  In de loop van zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

  Iedereen is van harte welkom en wij hopen op massale steun in het Blauwe Bastion!

  Verslaggever: Klaas Jacob Huisman.