• Aanstaande zondag 26 Mei speelt SC Emmeloord zijn allerlaatste competitiewedstrijd van dit seizoen.

  De polderboys gaan dan in de Drentse Boekweitkolonie op bezoek bij de rode lantaarndrager SC Erica waar het water nu tot aan de lippen staat. De Ericanen moeten deze wedstrijd winnen en zijn dan afhankelijk wat de Asser Boys gaan doen om rechtstreekse degradatie te kunnen voorkomen.

  Deze wedstrijd begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Veenschappen te Erica en staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. Arjan Alkema uit het Drentse Nietap.

  De Marionbus vertrekt zondagochtend 11:15 uur vanaf De Ervenbos.


  De Emmeloorders mogen zich nu de kampioen van het rechterrijtje noemen en gaan na de 4-0 overwinning op SV Dedemsvaart keurig op een 8e plek in de middenmoot eindigen. De Blauwen staan na 25 wedstrijden op 33 punten en hebben een doelsaldo van 46 voor en 51 tegen. Er werden negen wedstrijden gewonnen, zes keer gelijkgespeeld en er gingen tien wedstrijden verloren. De topscorers bij SC Emmeloord zijn Jeroen Sipma, Rik Beekman en Marc Loosman met respectievelijk acht, zeven en vijf doelpunten. Ondanks deze keurige 8e plek hadden de Emmeloorders een uiterst grillige onstuimige en wisselvallig seizoen. Het team boekte negen overwinningen, maar ging ook maar liefst 10 keer onderuit. Er wilde maar geen eind aan de blessuregolf komen waardoor het team steeds in een wisselende samenstelling moest spelen en de technische staf behoorlijk moest improviseren. Dan kan het zomaar ineens gebeuren dat een aanvallende middenvelder zoals Wiebe Koopmans als centrale verdediger furore maakt!

  Een positief punt is de definitieve doorbraak van de jonge talenten Lucas en Marc Loosman, Olav Sieljes, Maric Naaktgeboren en Rick Voskuil. Ook de jonge veelzijdige multifunctionele Wouter van der Velden maakt een gigantische ontwikkeling door en verdient een groot compliment!

  Het tweede elftal van SC Emmeloord timmert ook aardig aan de weg en is volgend seizoen opnieuw in de reserve hoofdklasse te bewonderen. Er komt een goede jeugdlichting aan bij SC Emmeloord.

  Voor het volgend seizoen heeft de club zich versterkt met doelman Hans Portijk van ONS Sneek, middenvelder Brian Mangnus van Flevo Boys en middenvelder Lars Sipma ( broertje van Jeroen ) van FC Kraggenburg. De TC is drukdoende en misschien dat er in de zomermaanden nog meer aanwinsten gepresenteerd kunnen worden. De oudgedienden Harm van Wieren, Maarten Ebbers, verdediger Koen Boneschansker en doelman Niels Boomsma hebben nu afscheid genomen, maar alle overige 18 spelers blijven de club trouw en zijn ook volgend seizoen in het Blauwe Bastion te bewonderen.

  Onze tegenstander SC Erica bungelt het gehele seizoen al onderaan en moeten zondag winnen om rechtstreekse degradatie te kunnen ontlopen. Vanaf 2003 t/m 2017 was sc Erica veertien seizoenen lang een stabiele en evenwichtige eerste klasser. Vorig seizoen eindigde SC Erica nog op een 8e plek in de middenmoot van de tweede klasse L, maar de club zit nu dus in een vrije val. De Ericanen staan nu met 14 punten uit 25 wedstrijden en een doelsaldo van 24 voor en 66 tegen op de laatste plaats. Er werden slechts vier wedstrijden gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en er gingen 19 wedstrijden verloren. De topscorers bij SC Erica zijn Rick Tubben, Jan Willem Beukers en Niek Rolink met respectievelijk zeven en vier treffers.  

  Eerder dit seizoen verloren de Drenten met 5-2 in Emmeloord. Toen kwam SC Erica eerst via twee treffers van Jan Willem Beukers op een verrassende 0-2 voorsprong waarna SC Emmeloord via Harm van Wieren, Brahim Boundati, Jeroen Sipma en twee keer Marc Loosman alsnog de 5-2 zege wist veilig te stellen. Vorig seizoen ging SC Emmeloord twee keer onderuit tegen SC Erica. In Drenthe verloren de Blauwen met een ruime 4-1 van SC Erica terwijl daarna ook de thuiswedstrijd met 0-1 verloren ging.  

  Het Drentse team heeft een gemiddelde leeftijd van 25 jaar oud waarbij de broers Rik, Niek en Joost Rolink , Mark en Roy Lit, Rick Tubben, Patrick Bruins en Jan Willem Beukers voor de nodige routine en ervaring zorgen. Het jonge talent Kjeld Huls is nog steeds volop in ontwikkeling. 

  Hoofdtrainer Erwin Sikkes nam het stokje van Claus Boekweg over en was hiervoor drie seizoenen assistenttrainer bij SC Erica en jeugdtrainer bij SVBO in Barger Oosterveld. Inmiddels heeft Trainer Erwin Sikkes tot 2020 bijgetekent in de Boekweitkolonie.

  Afgelopen zondag werd SV Dalfsen door een 3-1 overwinning op SC Erica kampioen van de 2e Klasse L. In ieder geval kan de nummer twee VV Lemelerveld zich nu voor de nacompetitie gaan opmaken. De oranje- witten eindigen ondanks een imposante doelsaldo van 83 voor en 23 tegen op een tweede plek.

  Daarachter proberen nu ook Rolder Boys, VV Heerde, Germanicus Coevorden en SC Stadskanaal zich voor het toetje te plaatsen. De wedstrijd VV Heerde - Germanicus zal zondag een spektakelstuk  gaan worden! Zondag vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en zal alles duidelijk worden.

   Onderin moeten SC Erica en Asser Boys alle zeilen bijzetten om rechtstreekse degradatie te kunnen voorkomen. De Ericanen moeten dan van SC Emmeloord winnen terwijl Asser Boys dan niet van SV Dedemsvaart mogen verliezen. De nummer 13 Asser Boys heeft met 16 punten twee punten voorsprong op rode lantaarndrager SC Erica.Op dit moment staan Asser Boys en FC Assen op een 12e en 13e PD plek met vlak daarboven VV Zuidwolde. De nummers 12 en 13 gaan PD wedstrijden spelen. Zondag volgt de ontknoping!

  De topscorers van de 2 Klasse L zijn op dit moment Stijn Kogelman van Lemelerveld met 21 doelpunten en Jeroen Kamphuis van SV Dalfsen met 18 doelpunten. Daarachter volgen vier spelers met 16 treffers!

  De fusieclub sportclub Erica!

  De voetbal vereniging vv Erica werd op 15 mei 1922 in de clubkleuren Rood Wit in de boekweitkolonie opgericht. In 1930 werd de tweede voetbalclub De Ericase Boys in de clubkleuren Rood Geel opgericht. Op 4 Juli 1966 fuseerde vv Erica met dorpsgenoot Ericase Boys waarbij nu ook de omnisportvereniging SC Erica met handbal, zwemmen, gymnastiek en waterpolo gestalte kreeg. Sindsdien zijn de clubkleuren van SC Erica rood- wit met een vleugje rood- geel.

  De voetbaltak van zondagclub SC Erica heeft nu ongeveer 600 leden. Het speelt zijn thuiswedstrijden op het sportpark De Veenschappen te Erica waar langs het hoofdveld een grote tribune staat. Op veld twee ligt tegenwoordig kunstgras. Pal naast de zondagclub is de thuisbasis van de zaterdagclub sc Erica’86 die in de zaterdag vijfde klasse zijn wedstrijden speelt.

  Historische club
  In de jaren ’60 klommen de Ericanen gestaag vanuit de vierde klasse omhoog richting de eerste klasse toen het hoogste amateurniveau! Het speelde in deze bewogen tijd historische wedstrijden tegen vv  Emmen, CEC en Germanicus Coevorden waarbij er regelmatig 5.000 toeschouwers compleet met boerenkarren en noodtribunes langs de lijn stonden. In 1974 bereikte sc Erica zelfs de hoofdklasse waar het tot de jaren’80 goed meedraaide en daarna weer afgleed richting de derde klasse. Vanaf 2003 t/m 2017 was sc Erica veertien seizoenen lang een stabiele en evenwichtige eerste klasser. Vorig seizoen eindigde SC Erica op een 8e plek in de middenmoot van de tweede klasse L. De club dreigt nu naar de derde klasse af te glijden en zal zondag moeten winnen om de laatste strohalm vast te kunnen grijpen!

  Het Drentse dorp Erica ligt onder de rook van Emmen en heeft ongeveer 5.000 inwoners. Dit dorp kent zijn oorsprong uit de Boekweit Kolonie en staat verder bekend om zijn Turfstekers, Kanaalgravers, De Tuinbouw en de Korenmolen de Heidebloem.

  De wedstrijd SC Erica - SC Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op Sportpark De Veenschappen te Erica.

  De Marionbus vertrekt om 11:15 uur vanaf De Ervenbos.

  In de loop van zondagavond volgt het laatste wedstrijdverslag van dit seizoen!

  De laatste speelronde in de 2e Klasse L:

  SC Erica - SC Emmeloord
  VV Heerde - Germanicus Coevorden
  VV Zuidwolde - VV Lemelerveld
  FC Assen - SC Stadskanaal
  VV Valthermond - SV Dalfsen
  VV Beilen - Rolder Boys
  SV Dedemsvaart - Asser Boys

  Verslaggever: Klaas Huisman