• De voorbeschouwing SC Emmeloord - LAC Frisia 1883.

  Deze zondag staat de derde competitiewedstrijd SC Emmeloord - LAC Frisia 1883 op het programma. Wij heten iedereen en in het bijzonder onze gasten van de Leeuwarder Athletische Club Frisia oftewel De Lacskun van harte welkom op Sportpark De Ervenbos. Deze wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. Stefan Aalders uit Assen.

  Na twee competitiewedstrijden staat SC Emmeloord op 3 punten met een negatief doelsaldo van 3 voor en 6 tegen. Na de 3-1 winst tegen SV Pesse gingen de Emmeloorders vorige week in Epe met 5-0 onderuit. Iedereen is nu benieuwd hoe de Blauwen deze tegenslag hebben verwerkt en voor de dag zullen komen. Vorige week viel Thijs Lanters geblesseerd uit en het is onzeker of Thijs op tijd hersteld zal zijn. Verder zaten ook nog Jeroen Sipma, Lars Sipma, Marc Loosman, Wouter Spit en Rik Beekman in de ziekenboeg.

  Een pluspunt van de afgelopen weken is de sterke ontwikkeling van onze jonge talenten Jeen Baak, Thijs Lanters en Daan Zuidberg die met de week groeien. Onze tegenstander staat met 4 uit 2 wedstrijden op een 3e plek in de 2e klasse K. Na de ruime 4-0 thuisoverwinning op VV Oerterp bleven de Frisianen vorige in Slagharen op een 0-0 gelijkspel bij EMMS steken. In de beker wonnen de Frisianen met 3-2 van Be Quick Dokkum en met 0-1 bij FC Burgum. Tegen het sterke VV Jubbega werden de punten met een 2-2 gedeeld.

  Beide teams kwamen sinds 2014 zes keer tegen elkaar in actie. Van deze zes wedstrijden won SC Emmeloord twee keer, werden de punten 1 keer gedeeld en won LAC Frisia drie keer. De laatste twee thuiswedstrijden in 2019 en begin 2020 gingen met 1-3 en 2-4 verloren. In februari 2020 was LAC Frisia in de beker te sterk.

  In 2016 boekte SC Emmeloord met 6-1 zijn grootste overwinning op LAC Frisia.

  Trainer van LAC Frisia is de zeer ervaren Daniel Schmidt. Deze trainer stond eerder bij CVVO Lemmer, Waterpoortse Boys, Oeverzwaluwen, Warga, DTD Jelsum en VV Lemmer aan het roer. De selectie van LAC Frisia heeft een gemiddelde leeftijd van 22 jaar! De topscorers zijn tot nu toe Stefan Efde, Vincent Hoekema en Tristan Kuilman.

  De voetbalvereniging LAC Frisia staat voor Leeuwarder Athletische Club en is van 25 April 1883 een van de oudste clubs van Nederland. In de volksmond wordt LAC Frisia ook wel De Lacskun genoemd. De clubkleuren zijn het prachtige okergeel met marineblauw. Van oorsprong was LAC Frisia een cricketclub, maar vanaf 1894 kwam er een voetbalafdeling bij. De Frisianen werden 5 keer kampioen van Noordelijk Nederland en schommelen sinds 2008 tussen de eerste en tweede klasse noord. In 2013 werd met een 6e plek in de eerste klasse de hoogste notering bereikt.  In 2007 boekte LAC uit bij Rood Geel met 1-9 zijn grootste uitzege ooit. Naast een zondagtak heeft LAC Frisia ook een zaterdagtak.

  De profvoetballers Steven Berghuis, Reza Ghoochannejhad en Mark Diemers begonnen ooit bij de LAC Frisia hun voetbalcarriere.
  In het centrum van Leeuwarden staat een standbeeld van het Frisiaantje wat herinneringen aan lang vervlogen tijden oproept.

  Wij wensen iedereen een mooie voetbalzondag toe!

  Hieronder het complete programma van de Tweede Klasse K:

  SC Emmeloord - LAC Frisia
  VV Beilen - EMMS Slagharen
  VENO Vollenhove - LSC1890
  GAVC Grou - VV Drachten
  SV Pesse - VV Zuidwolde
  SV Epe - VV Dalen
  VV Oerterp is Vrij!

  Verslaggever: Klaas Jacob Huisman.