• De voorbeschouwing VV Zuidwolde - SC Emmeloord

  Aanstaande zondag 20 november om 14:00 uur speelt SC Emmeloord een uitwedstrijd tegen Zuidwolde. Deze wedstijd wordt gespeeld op Sportpark De Woltingeslag aan het sportlaantje te Zuidwolde.

  Rond 11:45 uur zal de Marionbus vanaf de Ervenbos vertrekken.

  De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. Auke Sikke Broersma uit Surhuisterveen.

  Waakzaam!
  Na de 10-0 monsterzege op H.O.D.O. staan de polderboys weer met beide benen op de grond. Het is een ongeschreven wet in de voetballerij dat na zo'n grote uitslag ook een uitglijder om de hoek kan komen kijken.

  Na 5 overwinningen op rij zullen de Emmeloorders waakzaam moeten zijn en elke wedstrijd super geconcentreerd en scherp beginnen.

  Het is aan de technische staf om onderschatting en gemakzucht de kop in te drukken en de boel op scherp te houden.Het clubrecord uit 2002 staat op zeven wedstrijden op rij ongeslagen, maar het is nu belangrijk om elke week scherp te zijn en goed te blijven focussen.

  Onze tegenstander VV Zuidwolde staat op een 11e plek en heeft de punten nu ook hard nodig.

  Moeilijk!
  De rood zwarten komen sinds 2017 in de tweede klasse uit, maar hebben het de laatste jaren moeilijk en bungelen regelmatig onderin. Vorig seizoen wist VV Zuidwolde zich ternauwernood via de play offs te handhaven door met 2-1 van VV Gorredijk te winnen. In de competitie eindigde VV Zuidwolde toen op een 12e plek.

  Historie!
  Vorig seizoen won SC Emmeloord met een ruime 0-4 bij VV Zuidwolde en werd eerder de thuiswedstrijd met 2-0 gewonnen. Sinds 2005 kwamen beide teams 15 keer tegen elkaar in actie. Van deze 15 wedstrijden won SC Emmeloord vijf keer en ging de winst vier keer naar VV Zuidwolde. De overige 6 duels eindigden in een gelijkspel. Alle uitslagen in Zuidwolde: 3-0, 5-0, 2-2, 2-2, 1-1, 1-2, 0-4. Alle uitslagen in Emmeloord: 2-2, 1-4, 1-6, 4-2, 1-1, 4-1, 2-2, 2-0.

  Onderin!
  De rood zwarten staan nu met vier punten uit zeven wedstrijden en een doelsaldo van zes voor en 21 tegen op een 11e plek in 2J. Er werd 1 overwinning geboekt, 1 keer gelijkgespeeld en de overige 5 wedstrijden gingen verloren. Vorige week verloor VV Zuidwolde met 2-0 bij VV Dalen. Uitwaarts speelde VV Zuidwolde met 3-3 gelijk bij VV Drachten en ging het bij EMMS, LSC en VV Dalen met 3-0, 6-0 en 2-0 onderuit. Thuis aan het sportlaantje boekte Zuidwolde een 2-0 overwinning op Sint Annaparochie en verloor het met 1-3 en 0-4 van H.O.D.O. en Oldeholtpade.

  Selectie Zuidwolde!
  Hoofdtrainer Erik Hegen volgde dit seizoen Harry Warmelink op.Eerder was Hegen de assistenttrainer van VV Zuidwolde en daarvoor assistenttrainer en hoofd jeugdopleiding bij VV De Weide.

  De topscorer bij Zuidwolde is Frans Capellen met 2 doelpunten. Verder hebben ook Steven Berghuis, Joris de Roo, Nico Schulting en Ralph Zantinge al een doelpuntje meegepikt.

  Vorig seizoen waren Tom Buijtendorp, Frans Capellen en Sven Cazemier de topscorers met negen en zeven treffers. De selectie van VV Zuidwolde heeft een gemiddelde leeftijd van 25 jaar waar de dertigers Mark vd Beld, Steven Berghuis, Frans Capellen, Steff Raben en Mathijs Steenbergen de kar trekken.

  Tweede plek!
  SC Emmeloord staat trots en fier met 15 punten uit 7 wedstrijden en een doelsaldo van 27 voor en 9 tegen op een tweede plek. De polderboys verloren hun eerste 2 wedstrijden, maar wonnen daarna 5 keer op rij.

  De onbetwiste topscorer bij SC Emmeloord is Wouter van der Velden met 10 doelpunten.
  Daarachter volgen Marc Loosman en Jelle Zaal met 5 en 4treffers.

  Hete adem!
  Het worden spannende weken in de top van de 2e klasse J. De koploper VV Oldeholtpade staat op 16 punten maar voelt de hete adem van SC Emmeloord en LSC 1890 die op 15 punten staan.
  Daarachter doen ook VV Dalen en EMMS Slagharen goed mee. Onderin staan H.O.D.O., VENO en VV Zuidwolde met zes, vijf en vier punten. De rode lantaarndrager is VV Beilen met slechts 1 schamel puntje.

  Topscorers!
  De topscorer in deze tweede klasse is Emmeloorder Wouter van der Velden met 10 doelpunten. Daarachter volgen Marc Loosman van SCE, Tijmen Venhorst van Dalen, Marco Hartman van Pesse, Timo Bijma van Sint Anna en oud Emmeloord spits Emiel de Vries van Oldeholtpade met 5 treffers.

  Clubinfo!
  De zondag voetbalvereniging Zuidwolde werd op 23 september 1947 in de clubkleuren Rood Zwart opgericht en heeft tegenwoordig ongeveer 500 leden onderverdeeld in drie seniorenteams op de zondag, een eerste zaterdagteam, 35 en 45 plus en een vrouwenteam. Het eerste zaterdagteam van Zuidwolde komt in de 5e klasse uit.

  Jeugdafdeling JVZ!
  De jeugdafdeling van Zuidwolde heeft sinds 2003 in de JVZ ( jeugdvoetbal Zuidwolde ) een intensieve samenwerking met de zaterdagclubs ZZVV Zuidwolde en VVAK uit het naburige Kerkenveld.
  Onder de vlag van JVZ telt de jeugdafdeling 25 teams. De zaterdagclub ZZVV Zuidwolde timmert aardig aan de weg en staat nu bovenaan in de derde klasse D.

  Sportpark Woltingeslag!
  De beide dorpsclubs vv Zuidwolde en zaterdag derdeklasser ZZVV Zuidwolde spelen op het hetzelfde sportpark De Woltingeslag aan het sportlaantje waar vijf voetbalvelden waaronder 1 kunstgras liggen. Beide clubs hebben hun eigen clubhuis, maar delen verder alle velden en kleedkamers en werken intensief samen. De clubkleuren van zaterdagclub ZZVV zijn geel zwar. Het hoofdveld van Zuidwolde is kunstgras en er is altijd genoeg plek op de ruime tribune.

  Tweedeklasser!
  In 2005 werd VV Zuidwolde kampioen in de vierde klasse F en in 2006 kampioen in de derde klasse D.
  Sinds 2006 tot op heden schommelen de rood zwarten tussen de tweede en de derde klasse.
  De club degradeerde twee keer terug naar de derde klasse en promoveerde ook twee keer naar de tweede klasse. In 2017 eindigde vv Zuidwolde op een vierde plek in de derde klasse D en promoveerde de club via de nacompetitie naar de tweede klasse L.

  Suthwalda!
  Het Drentse Esdorp Zuidwolde ligt tussen Meppel en Hoogeveen in de gemeente De Wolden en heeft ongeveer 6.700 inwoners. In de volksmond wordt het dorp ook wel Zuudwolde genoemd, maar in vroegere tijden heette het Suthwalda. Hier lagen hoge zandgronden en veenmoerassen.

  Drents Plateau!
  Het oude dorp Suthwalda is op deze zandkoppen in de moerassige veengebieden op een smalle heuvelrug ontstaan. De heuvel Ekelenberg wordt ook wel het Drents Plateau genoemd. Het dorp is omringd door acht verschillende buurtschappen en esgehuchten. Zuidwolde is met zijn korenmolen De Vlijt het hoofddorp voor deze buurtschappen.

  Pieperij in de Riete!
  Op speciaal verzoek nog een keer het verhaal achter de Pieperij in de Riete. Leuke andekdote kenmerkend voor Zuidwolde: Vuile Riete komt van 'voele riete' een dichtgegroeide beek en Pieperij is een verbastering van 'piepe in de riete' wat zoveel betekent als een duiker in een stroompje.

  De wedstrijd VV Zuidwolde - SC Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur op sportpark De Woltingeslag aan het sportlaantje.

  De Marionbus vertrekt uiterlijk om 11:45 uur vanaf de Ervenbos.

  We zijn LIVE op Twitter te volgen.

  In de loop van zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

  Het complete programma:
  VV Zuidwolde - SC Emmeloord
  VV Drachten - VV Dalen
  H.O.D.O. H'veld - SV Pesse
  VV Beilen - VENO Vollenhove
  EMMS Slagharen - LSC 1890 Sneek
  VV Oldeholtpade - St. Annaparochie

  Verslaggever: Klaas Jacob Huisman.