• Aanstaande zondag 20 oktober kruist SC Emmeloord de degens met VV Jubbega!

  Deze wedstrijd begint zondagmiddag 14:00 uur op sportpark It Heidefjild aan de Leidijk te Jobbegea.
  De wedstrijd staat onder leiding van Dhr. Wiecher Stoetman uit Smilde (Drenthe).

  De blauwe Marionbus vertrekt omstreeks 11:30 uur vanaf Sportpark De Ervenbos.

  Het is voor VV Jubbega de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen omdat de eerdere thuiswedstrijd tegen EMMS werd afgelast. Traditiegetrouw zijn de uitwedstrijden bij VV Jubbega moeilijk, fysiek zwaar en kan het weleens heftig spoken aan de Leidijk. Deze bewogen wedstrijden, uit een ver grijs verleden, staan nog bij menig Emmeloorder en Jobbegeaer in de geheugen gegrift. Dit duel staat altijd garant voor strijd, actie en voetbalspektakel!

  Voor de laatste officiële ontmoeting moeten we alweer een paar jaar terugschakelen.

  In het seizoen 2013-2014 stonden beide teams in de 3e klasse voor het laatst in de competitie tegenover elkaar. Toen wonnen de Emmeloorders met 3-5 op It Heidefjild aan de Leidijk. Namens de Emmeloorders waren drie keer Dennis Lanters, Gerke Schaap en Ronald Kleiker de doelpuntenmakers. Voor de rood- witten waren toen twee keer Eric Mulder en Kevin vd Belt trefzeker. De returnwedstrijd werd eenvoudig met een ruime 7-0 door de blauwen gewonnen. Daarna speelden beide teams nog drie oefenwedstrijden tegen elkaar. In 2017 verloor SC Emmeloord thuis met 2-3 om vervolgens in 2018 en 2019 twee keer revanche te nemen. Deze  oefenwedstrijden werden met 6-0 en 4-2 gewonnen.

  Onze tegenstander VV Jubbega timmert aardig aan de weg en heeft grote ambities om de oude vervlogen tijden uit de vorige eeuw te doen herleven.  De rood- witten staan nu met zeven punten uit drie wedstrijden en een doelsaldo van negen voor en vijf tegen op een tweede plek in de 2e klasse K. De Friezen behaalden deze zeven punten uit drie uitwedstrijden.

  Eerst werd bij VENO uit Vollenhove met 1-4 gewonnen. Daarna bleven de rood- witten bij De Trije Doarpen (DTD) in Jelsum op een 3-3 gelijkspel steken. Vorige week behaalde VV Jubbega in Sneek een knappe 1-2 overwinning bij het sterk geachte LSC 1890.  Met drie doelpunten is oud-prof Xander Houtkoop de topscorer. Gevolgd door Remco v.d. Avoird en Jacko de Jong die met twee treffers ook de smaak te pakken hebben.

  De polderboys wonnen vorige week, in een aantrekkelijke wedstrijd, met 3-1 van VV Oerterp. De Emmeloorders staan nu met zes punten uit vier wedstrijden en een doelsaldo van zes voor en vier tegen op een 6e plek in de 2e Klasse. Na de twee nipte 0-1 nederlagen tegen EMMS en VV Lemelerveld hebben de polderboys met twee overwinningen op rij de stijgende lijn ingezet. De laatste twee wedstrijden toonde het Emmeloordse team passie, veerkracht en mentaliteit. Het enige smetje van afgelopen zondag waren de vele gemiste kansen. Met twee doelpunten is Jordy Benjamins nu de topscorer bij de Blauwen.

  Koploper VV Lemelerveld heeft nu met 12 punten uit vier wedstrijden een duidelijke gat geslagen met VV Jubbega en VV Oerterp die op zeven punten staan. Onderaan is VENO nog steeds puntloos en heeft VV Drachten zijn eerste drie punten binnen door met 3-5 bij Zuidwolde te winnen.

  De Friezen hebben duidelijke ambities en grote plannen om het verleden weer te doen herleven aan de Leidijk. Ooit was VV Jubbegea een grootmacht in het amateurvoetbal en kwam de club zes jaar op het hoogste amateurniveau uit. Het rood witte tenue van VV Jubbega is identiek aan die van Ajax. Met trainer Inne Schotanus en goede versterkingen waaronder oud-prof Xander Houtkoop willen de rood- witten de geschiedenis weer herschrijven en zo snel mogelijk terugkeren naar de 1e klasse. Vorig seizoen eindigde VV Jubbega op een 9e plek in de 2e klasse. Dit seizoen hopen de Friezen bovenin aan te haken. Hoofdtrainer Inne Schotanus is aan zijn tweede seizoen begonnen aan de Leidijk en was eerder hoofdtrainer bij Flevo Boys Emmeloord, Zeerobben Harlingen, ASV Dronten en SWZ Sneek.

  De selectie van VV Jubbega heeft een gemiddelde leeftijd van 25 jaar waar de dertigers Xander Houtkoop (oud- prof), nieuwkomer Remco v.d. Avoird en doelman Maikel Kampjes de routine en ervaring moeten overbrengen. Inmiddels heeft veteraan Oebele Schokker zijn voetbalschoenen aan de wilgen gehangen en is topscorer Kevin Bakels naar Harkemase Boys vertrokken. Nieuwkomers zijn Remco v.d. Avoird van DIO Oosterwolde, Jacco Kuiper en Niels Talsma van vv Heerenveen en Tijn Dijkstra van vv Rijperkerk. Xander Houtkoop speelde eerder profvoetbal bij SC Heerenveen, FC Emmen, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, ADO Den Haag en SC Cambuur en kwam na een avontuur in Noorwegen op de valreep bij VV Jubbega terecht. Doelman Maikel Kampjes deed bij Heracles Almelo profervaring op en stond hiervoor bij de Harkemase Boys en ASV Dronten onder de lat. De jongste spelers Siebrand Lootsma, Rob van Noordenburg en Daan Brander zijn 16 en 17 jaar oud. (Ik herinner doelman Maikel Kampjes en trainer Inne Schotanus nog van mijn periode bij ASV Dronten en vind het mooi om hun zondag weer terug te zien).

  Het Friese streekdorp Jubbega wordt in de volksmond ook wel Jobbegea of Jubbege genoemd en telt met de omliggende dorpskernen Schurega, Welgelegen en Hoornsterzwaag ongeveer 3200 inwoners. Dit knusse gemoedelijke dorp ligt in Stellingwerf en behoort tot de gemeente Heerenveen. De voetbalvereniging Jubbega werd op 14 april 1945 opgericht. 

  Op dit moment telt VV Jubbega ongeveer 600 leden. Deze zijn onderverdeeld in vijf seniorenteams, tien jeugdteams, 35- en 45 plusvoetbal en meiden/vrouwenteams. De rood- witten speelden in een grijs verleden zes seizoenen op het hoogste amateurniveau en kwamen daarna nog 14 seizoenen in de 2e klasse uit. De roemrijke club gleed daarna af richting de 5e klasse en moest van heel ver komen. Vanaf 2000 tot 2018 schommelde VV Jubbega tussen de 3e en 4e klasse. In 2018 werd VV Jubbega kampioen van de 3e klasse en werd de weg omhoog weer ingezet. Vorig seizoen eindigden de rood- witten op een tegenvallende 9e plek, maar dit seizoen verwachten de Friezen hoge ogen te gooien. De Jobbegeaers zijn nu springlevend! De geest is uit de fles en de rood- witten dromen van een terugkeer in de 1e klasse. Wie weet zullen de oude tijden van de Kompenijsters wederkeren.

  Ik wens iedereen een fijne en spannende voetbalzondag toe! 
  In de loop van zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.


  Alle wedstrijden in de 2e Klasse K:

  VV Jubbega - SC Emmeloord
  DTD Jelsum - VV Lemelerveld
  VV Beilen - VV Zuidwolde
  VENO Vollenhove - EMMS Slagharen
  VV Heerde - SV Dedemsvaart
  VV Oerterp - LAC Frisia Leeuwarden
  VV Drachten - LSC 1890 Sneek

  Verslaggever: Klaas Huisman