• Voorbeschouwing: SC Emmeloord - Germanicus Coevoerden

  Aanstaande zondag 24 maart om 14:00 uur speelt SC Emmeloord een thuiswedstrijd tegen de Coevordense Voetbal Vereniging Germanicus. Deze wedstrijd wordt gespeeld aan de blauwe zijde van sportpark De Ervenbos.

  Scheidsrechter is Dhr. Allan Schram uit Leeuwarden. Wij heten alvast de leidsman en onze gasten uit de ganzenstad Coevorden van harte welkom!

  Voorafgaand aan deze wedstrijd speelt om 11:00 uur het tweede team van SC Emmeloord ook thuis. Zij spelen tegen de beloften van FVC uit Leeuwarden.

  De aftrap zal worden verricht door onze pupil van de week de noeste rechtsback Binne Dijkstra van het jeugdteam SC Emmeloord JO11-1.

  De wedstrijdsponsor bij beide wedstrijden deze zondag is het schildersbedrijf Broekhuizen Schilders uit Dronten en Emmeloord.

  Het is nog maar drie weken geleden dat beide teams tegen elkaar in actie kwamen. Toen werd het op sportpark De Pampert een 2-1 overwinning voor Germanicus. Voor Germanicus scoorden Daan van Dijk en Marco Cremer de doelpunten en namens SC Emmeloord deed Gerke Schaap iets terug.

  Vorig seizoen was de thuiswedstrijd op De Ervenbos een boeiend spektakelstuk en eindigde in een 2-2 gelijkspel. Toen namen de Germanen via Pim van der Veen en Stan Ypenburg twee keer de leiding en zorgden Bastian Tabak en Harm van Wieren ervoor dat de punten werden gedeeld. De uitwedstrijd ging vorig seizoen nipt met 1-0 verloren.

  Onze tegenstander Germanicus staat met 29 punten uit 16 wedstrijden en een doelsaldo van 34 voor en 25 tegen op een 7e plek in de tweede klasse. Er werden negen wedstrijden gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en de geel zwarten gingen vijf keer onderuit. De Germanen hebben nog twee inhaalwedstrijden tegoed en staan dus dichtbij de subtop waar VV Valthermond, VV Heerde en Rolder Boys binnen handbereik staan. Het is Germanicus dus alles aan gelegen om de punten zondag mee terug te nemen en aansluiting met de subtop te krijgen.

  De laatste weken steekt CVV Germanicus in een goede vorm getuige de ruime 7-2 overwinning vorige week op Asser Boys. Eerder boekte Germanicus een spectaculaire 0-7 winst op FC Assen en werden ook SC Erica en Rolder Boys verslagen. Na de 2-1 winst op SC Emmeloord volgde er een nipte 1-0 nederlaag bij de koploper VV Lemelerveld, maar Germanicus is aan een goede indrukwekkende opmars bezig om de subtop te bereiken. Heel stiekem dromen de Germanen van een periodetitel en deelname aan de nacompetitie.

  SC Emmeloord staat met 20 punten uit 18 wedstrijden en een doelsaldo van 30 voor en 36 tegen op een 10e plek in de tweede klasse L. De blauwen wonnen vijf wedstrijden, speelden vijf keer gelijk en verloren acht keer. Met deze 10e plek staat SC Emmeloord met acht punten voorsprong nog steeds in de veilige zone, maar de komende weken kunnen weleens cruciaal worden. Onze vlaggenschip speelde vorige week heel verdienstelijk met 2-2 gelijk bij FC Assen. Tot vlak voor tijd stonden de Blauwen zelfs voor, maar helaas kon onze verdediging deze voorsprong in een hectische slotfase net niet vasthouden. Door dit 2-2 gelijkspel staat SC Emmeloord op een 10e plek nog steeds in de veilige zone.

  Ondanks de late gelijkmaker waren er over het algemeen tevreden gezichten te zien in het blauwe kamp. De Emmeloorders toonden strijd en inzet en lieten bij vlagen mooi aanvallend voetbal zien. Het enige smetje is het gebrek aan voetbalgochme, routine en ervaring om een voorsprong vast te houden en een wedstrijd zakelijk uit te kunnen spelen. Er zit progressie in de ontwikkeling van dit team waar met name de jonge spelers Olav Sieljes, Lucas Loosman, Marc Loosman, Wouter van der Velden en Maric Naaktgeboren van zich doen spreken.

  De technische staf kijkt vooruit naar het volgend seizoen en is drukdoende om diverse jonge talenten in te passen. Het is dan mooi om te zien hoe de jeugdspelers Rick Voskuil en Maric Naaktgeboren aan de hand van de routiniers Mart Matthijssen, Remco Jonkman, Gerke Schaap en Wouter Spit moeiteloos mee kunnen draaien. De club zal deze blauwe parels moeten koesteren!

  De spelers Jeroen Sipma, Gokhan Pala en de broertjes Boundati waren afgelopen zondag nog steeds niet inzetbaar en tot overmaat van ramp viel ook nog eens verdediger Wouter Spit met een hamstringblessure uit. Het is bij dit schrijven nog niet bekend hoe het ervoor staat met deze blessures, maar alle overige spelers lijken fit en inzetbaar. Met een beetje geluk kunnen er zondag zomaar weer spelers uit de ziekenboeg terugkeren. Trainer Dick Krommenhoek kan, zoals het nu lijkt, komende zondag over 15 fitte spelers beschikken. De spelers Lucas Loosman en Harm van Wieren staan op scherp en kunnen zich geen gele kaarten meer veroorloven.

  Bij SC Emmeloord is Jeroen Sipma met zeven doelpunten de topscorer gevolgd door Harm van Wieren en Brahim Boundati met vier treffers. Daarachter volgen Marc Loosman, Rik Beekman en Gerke Schaap. Bij CVV Germanicus is Marco Cremer met 9 doelpunten de topscorer gevolgd door Pim van der Veen en Roelof van Dijk met 6 treffers. Afgelopen zondag was vooral Pim van der Veen met drie doelpunten op dreef tegen Asser Boys. De topscorer van vorig seizoen Marco Verhoef staat op drie treffers.

  Er breken nu spannende en cruciale weken aan in de tweede klasse L. In de top van de tweede klasse blijven VV Lemelerveld en SV Dalfsen met 41 punten uit 18 wedstrijden nek aan nek de koppositie aanvoeren. Daarachter volgt de subtop met SC Stadskanaal, VV Valthermond en VV Heerde die op 33 en 31 punten staan. Op een 7e plek loert Germanicus Coevorden met 29 punten uit 16 wedstrijden op aansluiting met de subtop. Onderin blijft het ook ongekend spannend waar FC Assen, Asser Boys, VV Zuidwolde en SC Erica in de gevarenzone staan met vlak daarboven SC Emmeloord. De topscorers in deze tweede klasse zijn Stijn Kogelman ( Lemelerveld ) en Demy te Velde (Valthermond) met 16 treffers.

  Over Germanicus

  Hoofdtrainer Eric Prins staat al sinds 2013 aan het roer bij Germanicus en was tevens op de zaterdag als hoofdtrainer actief bij stadgenoot CSVC Coevorden. Deze trainer is nu aan zijn laatste seizoen bezig en gaat Germanicus na zes jaar verlaten. Volgend seizoen staat Andre Mulder aan het roer bij Germanicus. Ook deze trainer heeft een enorme staat van dienst en was in het verleden ook al actief bij Germanicus. Dit seizoen staat Andre Mulder bij tweedeklasser VV Noordscheschut aan het roer.

  De selectie van Germanicus heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar oud waarbij Marco Verhoef en Marco Cremer de oudste spelers zijn. Daaromheen voetballen de jonge talenten Roelof van Dijk, Stan Ypenburg, Kain Hoogeveen, Bram Weerink en Pim van der Veen. Nadat de club in 2016 uit de eerste klasse degradeerde eindigde Germanicus daarna op een 3e en 5e plek in de subtop van de Tweede Klasse L. Vorig seizoen bleven de Germanen met 41 punten uit 26 wedstrijden op een 5e plek steken.

  Deze oude en historische volksclub heeft een roemrijke geschiedenis. De club speelde jarenlang op het hoogste amateurniveau en won in 1960 de KNVB districtsbeker. De geel zwarten werden in 1974, 1976, 1986 en 1995 algeheel kampioen. In deze periode was Weber Germanicus een begrip in de wijde omgeving en trok het gigantisch veel publiek in de Hoofdklasse. Vanaf 2010 t/m 2015 was Germanicus een stabiele tweedeklasser.

  In 2015 werd Germanicus kampioen van de tweede klasse, maar helaas wil het Germanicus niet meer lukken om in de eerste klasse aan te sluiten en degradeerde de club in 2016 weer terug naar de tweede klasse. De Coevordense Voetbal Vereniging Germanicus werd op 2 september 1911 in de clubkleuren Geel Zwart opgericht en dankt zijn naam aan een Romeins veldheer. De club heeft ongeveer 800 leden en speelt zijn thuiswedstrijden op sportpark De Pampert in hartje Coevorden. Bekende clubmensen van Germanicus zijn Bas Dost, Jan Streuer en Jan de Jonge, maar vooral het clubicoon wijlen Jan Cremer spreekt tot de verbeelding.

  De Ganzenstad Coevorden ligt in zuid oost Drenthe en heeft ongeveer 15.000 inwoners. In de volksmond wordt Coevorden ook wel Koevern of Koevoorde genoemd. Het dankt zijn naam aan een doorwaatbare plek in de rivier Koevoorde waar de koeien altijd mochten baden.Er zijn met Germanicus, vv Raptim en CSVC drie voetbalclubs actief in Coevorden en in het nabijgelegen Steenwijksmoer heeft vv Protos zijn thuisbasis.

  Het programma voor de Tweede Klasse L:

  SC Emmeloord - Germanicus Coevorden
  SC Erica - VV Heerde
  VV Zuidwolde - VV Valthermond
  SV Dedemsvaart - Rolder Boys
  SV Dalfsen - SC Stadskanaal
  Asser Boys - VV Lemelerveld
  FC Assen - VV Beilen

  In de loop van zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag.

  Ik wens iedereen een spannende en sportieve voetbalzondag toe!

  Verslaggever: Klaas Huisman