• Vooruitblik op GAVC Grou en VV Zuidwolde

  Deze week komt SC Emmeloord twee keer in actie en staan de pittige uitwedstrijden bij GAVC Grou en VV Zuidwolde op het programma.

  Op donderdagavond vertrekt de Blauwe Marionbus om 18:15 uur vanaf de Ervenbos naar Friesland. Precies om 20:00 uur is op sportpark Meinga aan de Burstumerdyk in Grou de aftrap van GAVC - SC Emmeloord. Deze wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. Robert Jager en zijn assistenten Roelof Lettinga en Edwin Berende. Eerder dit seizoen won SC Emmeloord thuis met 4-1 van GAVC. 

  We blikken zometeen vooruit op deze wedstrijd.

  Aanstaande zondag 15 mei staat de wedstrijd VV Zuidwolde - SC Emmeloord op het programma. De Marionbus vertrekt zondag om 11:45 uur vanaf De Ervenbos. De aftrap is dan 14:00 uur op sportpark De Woltingeslag aan het sportlaantje te Zuidwolde. Deze wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. Jeffrey Wolthof uit Kolham en zijn assistenten J. Spijkerman en Edwin Berende. Eerder dit seizoen won SC Emmeloord thuis met 2-0 van Zuidwolde.

  De Grouwster Amateur Voetbal Club staat met 20 punten uit 19 wedstrijden op een 9e plek en daaronder met 17 punten uit 20 wedstrijden staat VV Zuidwolde op een 11e plek in deze 2e klasse. Dit tekent meteen het grote belang van deze twee wedstrijden!
  De Emmeloorders staan met 24 punten uit 19 wedstrijden en een doelsaldo van 32 voor en 48 tegen op een 8e plek. Er werden acht wedstrijden gewonnen en de blauwen gingen elf keer onderuit. De polderboys zijn bijna veilig, maar hebben eigenlijk nog zes punten nodig om met een gerust hart deze competitie veilig uit te spelen. De topscorer bij SC Emmeloord is Wouter van der Velden met 16 doelpunten gevolgd door good old Gerke Schaap met zes treffers. De laatste weken beginnen ook Jeroen Sipma, Marc Loosman en Thijs Lanters hun doelpuntjes mee te pikken.

  Het is superspannend in de 2e klasse K.  Koploper SV Epe staat op 48 punten maar nummer twee LSC 1890 volgt met 46 punten. SV Epe heeft op papier een makkelijker programma, maar LSC geeft het niet zomaar op. Op 29 Mei staan beide teams in Epe tegenover elkaar.

  Onderin heeft rode lantaarndrager VV Drachten 12 punten met daarboven VV Oerterp, VV Zuidwolde, SV Pesse en GAVC Grou met 16,17,18 en 20 punten. Ook SC Emmeloord is met 24 punten nog niet helemaal veilig! 

  De topscorer in deze tweede klasse is Stefan Lokhorst van SV Epe met 24 doelpunten gevolgd door Tarik Bourakba van LSC en Wouter vd Velden van SC Emmeloord met 21 en 16 doelpunten. Deze beide wedstrijden zijn voor alle teams cruciaal en superbelangrijk om boven de rode streep te blijven en afstand van de onderste regionen te kunnen nemen. De Grouwster Amateur Voetbal Club maakt na dit seizoen lineair de overstap naar het zaterdagvoetbal en wil dit perse op tweede klasse niveau gaan doen. Op dit moment staat GAVC Grou met 20 punten op een 9e plek met maar drie punten voorsprong op de PD plek die VV Zuidwolde nu inneemt. Het is de geel zwarten er dus alles aan gelegen om afstand van de gevarenzone te kunnen nemen en met een gerust gevoel naar de zaterdag tweede klasse over te stappen. Met 20 punten uit 19 wedstrijden en een doelsaldo van 23 voor en 29 tegen staat GAVC Grou dus op een 9e plek in deze tweede klasse K. De geel zwarten wonnen vijf keer, speelden 5 keer gelijk en gingen negen keer onderuit. De topscorer bij GAVC Grou is Guido Cnossen met zeven doelpunten gevolgd door Roy vd Berg en Luc Tjalma met vier en drie treffers.
  De zeer ervaren en geroutineerde hoofdtrainer Rob de Jong is aan zijn tweede seizoen bezig in Grou en stond eerder aan het roer bij diverse Friese clubs waaronder Waskemeer, Hardegaryp, Stiens, CSL, Rijperkerk, Oeverzwaluwen en VC Trynwalden.


  De Grouwsters wonnen hun laatste wedstrijd uit met 0-2 bij rode lantaarndrager VV Drachten. Daarvoor speelde het thuis met 2-2 gelijk tegen EMMS en werd er een tikkeltje verrassend met 0-1 thuis verloren van laagvlieger SV Pesse.    Beide teams kwamen sinds 2009 tien keer eerder tegen elkaar in actie. Van deze tien ontmoetingen won GAVC slechts 2 keer van SC Emmeloord en ging de winst zes keer naar de Blauwen. Twee keer werden de punten gedeeld! In 2017 kwamen beide teams elkaar in Grou voor de laatste keer tegen en toen wonnen de Geel Zwarten thuis met 2-1. Alle uitwedstrijden in Grou op een rijtje: 1-2, 0-2, 2-2, 2-2 en 2-1.


  Eerder dit seizoen won SC Emmeloord de thuiswedstrijd met 4-1. Namens de blauwen was Gerke Schaap toen goed voor twee treffers en pikten ook Jeroen Sipma en Jaouad Boundati een doelpuntje mee en scoorde Luc Tjalma namens GAVC tegen. De Grouwster Amateur Voetbal Club GAVC werd op 22 oktober 1922 in de clubkleuren Geel Zwart opgericht en speelde eerst middenin het dorp Grou. Pas veel later werd er verhuisd naar de buitenkant van het dorp waar op sportpark Meinga diverse sportclubs liggen.
  Volgend seizoen gaat deze oude zondagclub de overstap naar de zaterdag maken. De club telt ongeveer 500 leden onderverdeeld in twee seniorenteams op de zondag, 1 recreatieteam op de zaterdag, 35 en 45 plus, zes Juniorenteams, 17 Pupillenteams, drie vrouwenteams en twee meidenteams. Tot 1991 bivakkeerde GAVC in de Friese voetbalbond ( FVB ). Daarna schommelde GAVC jarenlang tussen de derde en vierde klasse. In 2006 werd GAVC kampioen van de 5e klasse, in 2007 kampioen van de 4e klasse, in 2012 kampioen van de Derde klasse en in 2017 kampioen van de Tweede Klasse waardoor voor het eerst in de clubgeschiedenis de Eerste Klasse werd bereikt. Dit avontuur duurde slechts drie seizoenen want in 2020 degradeerde GAVC terug naar de Tweede Klasse.
  Het pittoreske Friese waterdorp Grou ligt aan het Pikmeer in de gemeente Leeuwarden en telt 5750 inwoners. In de zomermaanden is het een drukte van belang rondom de Friese meren en stroomt Grou helemaal vol met toeristen. Het oude dorpsbeeld wordt bepaald door de drie molens en de havens rondom het Pikmeer waar ook het eiland De Burd een trekpleister is. Hier wordt geen Sint Nicolaas maar Sint Pieter gevierd! De wedstrijd GAVC Grou - SC Emmeloord begint Donderdagavond om 20:00 uur op sportpark Meinga.
  Op vrijdagavond volgt er een kort en bondig wedstrijdverslag!

  Zondag gaat SC Emmeloord op bezoek bij VV Zuidwolde! Beide teams kennen elkaar goed en kwamen sinds 2012 tien keer eerder tegen elkaar in actie. Eerder dit seizoen won SC Emmeloord thuis met 2-0 van Zuidwolde en scoorde Wouter vd Velden beide doelpunten. Van deze tien ontmoetingen ging de winst vier keer naar SC Emmeloord, 1 keer naar Zuidwolde en werden de punten vijf keer gedeeld. In 2013 ging SCE thuis keihard met 1-6 onderuit! In Februari 2019 stonden beide teams voor het laatst in Zuidwolde tegenover elkaar en toen won SC Emmeloord met 1-2. Alle uitwedstrijden in Zuidwolde op een rijtje: 2-2, 2-2, 1-1, 1-2.

  De rood zwarten uit Zuidwolde staan nu met 17 punten uit 20 wedstrijden en een doelsaldo van 30 voor en 51 tegen op een PD plek in de gevarenzone. De Drenten wonnen vijf keer, speelden twee keer gelijk en gingen 13 keer onderuit. De laatste vier wedstrijden gingen allemaal verloren en vorige week ging VV Zuidwolde thuis met 0-3 onderuit tegen EMMS. De grootste nederlaag dit seizoen was thuis tegen LSC1890 toen het maar liefst 1-8 werd. De laatste overwinning van Zuidwolde was vijf weken geleden toen
  VV Oerterp met 2-3 werd geklopt. Donderdagavond speelt VV Zuidwolde een uitwedstrijd bij de rode lantaarndrager VV Drachten.
  Reken maar dat het getergde Zuidwolde zondag vol gas gaat geven en op zoek gaat naar een klinkende overwinning want de rood zwarten hunkeren naar revanche en eerherstel! De Emmeloorders mogen deze ploeg never en nooit onderschatten want VV Zuidwolde vecht nu voor zijn laatste kansen en kan SC Emmeloord een lastige middag bezorgen. De wedstrijden aan het sportlaantje zijn nooit eenvoudig want drie keer werden hier de punten met pijn en moeite gedeeld. Het kan behoorlijk spoken aan het sportlaantje in Zuidwolde! Hoofdtrainer Harry Warmelink is een oude ervaren rot in het trainersvak en staat sinds 2019 aan het roer bij de rood zwarten. Eerder was Harry Warmelink trainer bij DES Nijverdal, VV Bergentheim, VV Hellendoorn en assistenttrainer bij HHC Hardenberg en Excelsior'31 in Rijssen. De topscorers bij VV Zuidwolde zijn Tom Buijtendorp, Frans Capellen, Sven Cazemier en Nico Schulting met acht, zeven, zes en vijf treffers.

  De zondag voetbalvereniging Zuidwolde werd op 23 september 1947 in de clubkleuren Rood Zwart opgericht en heeft tegenwoordig ongeveer 500 leden. De jeugdafdeling van Zuidwolde heeft in de JVZ ( jeugdvoetbal Zuidwolde ) een intensieve samenwerking met de zaterdagclubs ZZVV Zuidwolde en VVAK uit het naburige Kerkenveld. Onder de vlag van JVZ telt de jeugdafdeling 28 teams.
  De beide dorpsclubs VV Zuidwolde en zaterdag derdeklasser ZZVV Zuidwolde spelen op het hetzelfde sportpark De Woltingheslag aan het sportlaantje waar vijf voetbalvelden liggen. Het hoofdveld van vv Zuidwolde is tegenwoordig kunstgras. Sinds 2006 tot op heden schommelen de rood zwarten tussen de tweede en derde klasse. In 2017 eindigde vv Zuidwolde op een vierde plek in de derde klasse D en promoveerde de club via de nacompetitie naar de tweede klasse L. Het Drentse Esdorp Zuidwolde ligt tussen Meppel en Hoogeveen in de gemeente De Wolden en heeft ongeveer 6700 inwoners. In de volksmond wordt het dorp ook wel Zuudwolde genoemd, maar in vroegere tijden heette het Suthwalda. Hier lagen vroeger hoge zandgronden en veenmoerassen. Het oude dorp Suthwalda is op deze zandkoppen in de moerassige veengebieden op een smalle heuvelrug ontstaan. De heuvel Ekelenberg wordt ook wel het Drents Plateau genoemd. Het dorp is omringd door acht verschillende buurtschappen en esgehuchten.
  Zuidwolde is met zijn korenmolen De Vlijt het hoofddorp voor deze buurtschappen.

  De wedstrijd VV Zuidwolde - SC Emmeloord begint zondagmiddag om 14:00 uur aan het sportlaantje op sportpark De Woltingheslag te Zuidwolde. In de loop van zondagavond volgt er een verslag!

  Het programma doordeweeks:

  Woensdag 11 mei
  VENO Vollenhove - EMMS Slagharen

  Donderdag 12 mei
  GAVC Grou - SC Emmeloord
  LAC Frisia - LSC 1890 Sneek
  VV Oerterp - VV Beilen
  VV Drachten - VV Zuidwolde
  SV Epe - SV Pesse
  Beilen is vrij!

  Zondag 15 Mei:
  VV Zuidwolde - SC Emmeloord
  VV Beilen - LSC 1890 Sneek
  VV Dalen - VENO Vollenhove
  VV Oerterp - LAC Frisia
  SV Pesse - GAVC Grou
  SV Epe - VV Drachten
  EMMS is vrij!

  Verslaggever: Klaas Jacob Huisman.