• Voorbeschouwing SC Emmeloord - VV Zuidwolde

  Aanstaande zondag 15 december speelt SC Emmeloord een thuiswedstrijd tegen het Drentse VV Zuidwolde. Het is de laatste competitiewedstrijd van deze jaargang. Op zondag 26 januari 2020 zal de tweede seizoenshelft worden hervat.

  Deze wedstrijd begint zondag 14:00 uur op De Ervenbos en staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. Auke Sikke Broersma uit het Friese Gerkesklooster.

  De aftrap zal worden verricht door de pupil van de week Jelte Hiemstra van het jeugdteam SC Emmeloord JO11-1.

  Wij heten iedereen en in het bijzonder onze gasten uit het Drentse Zuidwolde van harte welkom in het Blauwe Bastion.

  Tweede team!
  Voorafgaand speelt om 11:00 uur het tweede team van SC Emmeloord tegen de beloften van GOMOS uit Norg. De wedstrijdsponsor bij deze beide wedstrijden is Sloten Expert Meijering uit Emmeloord.

  Beker!
  De polderboys zijn na een eenvoudige 0-3 overwining op VV PROTOS door in de beker. In deze doordeweekse bekerwedstrijd scoorde Maric Naaktgeboren twee keer voor rust en was in de tweede helft koud in het veld Gerke Schaap trefzeker voor de 0-3 eindstand.
  Op zaterdag 21 December staat de volgende bekerwedstrijd tegen het Friese VV Rijperkerk op het programma. Later meer Info!

  Brede selectie!
  De polderboys hebben zich na de 1-3 thuisnederlaag tegen LAC Frisia knap hersteld door de uitwedstrijden bij VV Beilen en VV PROTOS met 2-3 en 0-3 te winnen. Deze 0-3 bekerwinst was een mooie verjaardagskado voor onze middenvelder Mart Matthijssen die deze week zijn 29e verjaardag vierde. Er zitten wat pijntjes bij sommige spelers, maar gelukkig heeft SC Emmeloord een brede selectie met gelijkwaardige spelers die dit kunnen opvangen.

  Twijfelachtig!
  Afgelopen dinsdag speelde verdediger Daan van Lanen een puike partij en viel later ook nog Daan Zuidberg goed in. Komende zondag is verdediger Remco Jonkman geschorst en is het nog twijfelachtig of Wouter van der Velden, Rick Voskuil, Jeroen Sipma en Wouter Spit in actie zullen komen. Dit zal pas op zondagochtend duidelijk worden, maar in ieder geval kan Trainer Dick Krommenhoek over 15 fitte en gretige spelers beschikken.

  Vierde plek!
  De blauwen staan met 20 punten uit elf wedstrijden en een doelsaldo van 21 voor en 15 tegen keurig op een vierde plek in de tweede klasse. Onze trotse vlaggenschip won zes keer, speelde twee keer gelijk en ging drie keer onderuit. In de top drie staan koploper VV Lemelerveld met 29 punten, VV Jubbega met 26 punten en LAC Frisia uit Leeuwarden met 25 punten. Het Emmeloordse team is goed op elkaar ingespeeld en veel verder dan vorig seizoen. Vooral mentaal heeft SC Emmeloord grote stappen gezet en blijft het team niet te lang in een slechte serie hangen. Het plezier en onderlinge saamhorigheid zijn doorslaggevend en staan aan de basis van deze goede resultaten. De topscorer bij SC Emmeloord is nog altijd "good old" Gerke Schaap die op zes treffers staat.

  De nummer zeven!
  Onze tegenstander VV Zuidwolde ging vorige week thuis kansloos met 0-6 onderuit tegen koploper VV Lemelerveld. Deze grote ruime 0-6 thuisnederlaag is behoorlijk aangekomen in het rood zwarte kamp en VV Zuidwolde is er alles aangelegen om zondag iets neer te zetten. De Drenten staan met 14 punten uit elf wedstrijden en een doelsaldo van 23 voor en 25 tegen op een 7e plek in de tweede klasse K. Er werden vier wedstrijden gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en de rood zwarten gingen vijf keer onderuit. De topscorer bij VV Zuidwolde is Frans Capellen met acht doelpunten. 

  Tussenbalans!
  Van de zes thuiswedstrijden won VV Zuidwolde vier keer en ging het tegen VV Drachten en VV Lemelerveld onderuit. De grootste overwinning tot nu toe was de 6-0 thuiswinst op VV Oerterp en vorige week volgde met de 0-6 oorwassing tegen VV Lemelerveld de grootste nederlaag van dit seizoen. Buitenshuis wil het maar niet vlotten met VV Zuidwolde want uit de vijf uitwedstrijden haalde het Drentse team slechts twee puntjes. De uitwedstrijden bij LSC Sneek, VV Beilen en VV Jubbega gingen met 6-1, 1-0 en 3-2 verloren.
  In Slagharen en Heerde werden de punten gedeeld en bleef VV Zuidwolde op een 2-2 en 1-1 gelijkspel steken.

  Een oude bekende!
  Sinds 2005 kwamen beide teams 13 keer tegen elkaar in actie. Je kunt rustig zeggen dat VV Zuidwolde een oude bekende is voor SC Emmeloord want beide clubs kennen elkaar door en door. Van deze 13 ontmoetingen ging de winst vier keer naar SC Emmeloord, vier keer naar VV Zuidwolde en eindigde het duel vijf keer in een gelijkspel. Hier zat oveirgen ook een bekerwedstrijd tussen!

  Grootste overwinning!
  Vorig seizoen boekte SC Emmeloord thuis met 4-1 zijn grootste overwinning tot nu toe op VV Zuidwolde. In deze wedstrijd werd het nieuwe LED scorebord in gebruik genomen. De Emmeloordse doelpunten kwamen van Remco Jonkman, Mart Matthijssen, Brahim Boundati en Jeroen Sipma terwijl Frans Capellen namens Zuidwolde tegen scoorde. De uitwedstrijd werd met 1-2 gewonnen en betekende de allereerste uitoverwinning ooit bij VV Zuidwolde.

  Onderlinge resultaten!
  De grootste thuisnederlaag was in 2013 toen de Emmeloorders op de slotdag van de competitie met 1-6 onderuit gingen. In 2008 ging SC Emmeloord uit met een ruime 5-0 onderuit bij Zuidwolde. Alle thuiswedstrijden op een rijtje: 2-2, 1-4, 2-0, 1-6, 4-2, 1-1 en 4-1. De uitwedstrijden op een rijtje: 3-0, 5-0, 2-2, 2-2, 1-1 en 1-2.

  De trainer!
  Hoofdtrainer Harry Warmelink volgde deze zomer Bas Bijen op en is dus aan zijn eerste seizoen bezig op sportpark Woltingheslag.
  Hiervoor was Harry Warmelink hoofdtrainer bij DES Nijverdal, VV Bergentheim en VV Lemele. Eerder deed hij als assistenttrainer ervaring op bij de grootmachten HHC Hardenberg en Excelsior 31 uit Rijssen.

  Spelersgroep!
  De selectie van VV Zuidwolde heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar oud. Veruit de oudste speler is de 36 jarige Mark van der Beld die samen met de routiniers Peter Nijboer, Steven Berghuis, Frans Capellen en Mathijs Steenbergen voor de routine en ervaring zorgen. De jongste spelers Chiel Dekker, Ralph Zantinge en Tom Buijtendorp zijn 19 jaar oud. Topscorer Frans Capellen heeft inmiddels acht doelpunten achter zijn naam staan, maar ook Martijn Spijkerman, Sven Cazemier, Bastin Steenbergen en Nico Schulting pikken regelmatig een goaltje mee. Nieuwkomer Nico Schulting kwam afgelopen zomer over van VV Hoogeveen.

  Samenwerking JVZ Zuidwolde!
  De zondag voetbalvereniging Zuidwolde werd op 23 september 1947 in de clubkleuren Rood Zwart opgericht. De club heeft tegenwoordig ongeveer 500 leden onderverdeeld in vijf seniorenteams, veteranen 35 en 45 plus en twee vrouwenteams. De jeugdafdeling van Zuidwolde heeft in de JVZ ( jeugdvoetbal Zuidwolde ) een intensieve samenwerking met de zaterdagclubs ZZVV Zuidwolde en VVAK uit het naburige Kerkenveld. Onder de vlag van JVZ telt de jeugdafdeling 32 teams waaronder acht juniorenteams, 22 pupillenteams en twee meidenteams.

  Sportpark Woltingheslag!
  De beide dorpsclubs vv Zuidwolde en zaterdag derdeklasser ZZVV Zuidwolde werken intensief samen en spelen op het hetzelfde sportpark De Woltingheslag aan het sportlaantje. Beide clubs hebben een eigen clubhuis, maar delen alle overige faciliteiten.
  Hier liggen vijf voetbalvelden en sinds 2014 ligt er kunstgras op het hoofdveld.

  Tussen hoop en vrees!
  Nadat VV Zuidwolde in 1988 kampioen van de vierde klasse werd schommelden de rood zwarten jarenlang tussen de tweede en derde klasse. De hoogste notering ooit was een 6e plek in de tweede klasse B. In 2001 degradeerde de club terug naar de vierde klasse om direct daarna in 2002 weer in de derde klasse terug te keren.

  De Palmares!
  VV Zuidwolde speelt nu voor het derde seizoen in de tweede klasse. De rood zwarten werden in 2002, 2005 en 2006 drie keer kampioen. Vanaf 2012 tot 2017 was VV Zuidwolde een stabiele derdeklasser. In 2017 promoveerde de club via de nacompetitie naar de tweede klasse. Na een 10e plek in het eerste seizoen eindigde het team vorig seizoen op een 11e plek en wist het zich ternauwernood in de tweede klasse te handhaven.

  Topscorers!
  De topscorers in deze tweede klasse zijn Jorn Wester van LSC en Tarik Bourakba van LAC Frisia met tien doelpunten. Daarachter volgen Stijn Kogelmans van Lemelerveld en Glenn ter Wielen van EMMS met negen treffers!

  Zuudwolde!
  Het Drentse Esdorp Zuidwolde ligt tussen Meppel en Hoogeveen in de gemeente De Wolden en heeft ongeveer 6700 inwoners. In de volksmond wordt het dorp ook wel Zuudwolde genoemd, maar in vroegere tijden heette het Suthwalda. Hier lagen vroeger hoge zandgronden en veenmoerassen. Het oude dorp Suthwalda is op deze zandkoppen in de moerassige veengebieden op een smalle heuvelrug ontstaan. De heuvel Ekelenberg wordt ook wel het Drents Plateau genoemd. Het dorp is omringd door acht verschillende buurtschappen en esgehuchten. Zuidwolde is met zijn korenmolen De Vlijt het hoofddorp voor deze buurtschappen.

  De wedstrijd SC Emmeloord - VV Zuidwolde begint zondagmiddag 14:00 uur op sportpark De Ervenbos te Emmeloord.
  De aftrap wordt genomen door de pupil van de week Jelte Hiemstra van het jeugdteam JO11-1.
  De scheidsrechter is Dhr Auke Sikke Broersma uit Gerkesklooster.

  Voorafgaand speelt om 11:00 uur het tweede team tegen GOMOS.

  Wedstrijdsponsor Sloten Expert Meijering uit Emmeloord.

  Het complete programma in de tweede klasse K:
  SC Emmeloord - VV Zuidwolde
  SV Dedemsvaart - VV Lemelerveld
  LAC Frisia L'warden - VV Drachten
  VV Jubbega - VV Heerde
  LSC 1890 Sneek - VENO Vollenhove
  DTD Jelsum - EMMS Slagharen
  VV Beilen - VV Oerterp.

  Ik wens iedereen een mooie voetbalzondag toe!


  In de loop van zondagavond volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag!
  Verslaggever: Klaas Huisman.