• Wedstrijdverslag SC Emmeloord 1- Germanicus 1

  S.C. Emmeloord - Germanicus Coevorden 3-2 (2-0)

  Een strijdvaardig en veerkrachtig SC Emmeloord wint in een boeiend spektakelstuk met 3-2 van Germanicus Coevorden. Voorafgaand aan deze wedstrijd boekte het tweede team van SC Emmeloord een belangrijke 2-0 overwinning op de beloften van FVC Leeuwarden. Onder een aangenaam voorjaarszonnetje mocht de pupil van de week Binne Dijkstra, voor ongeveer 200 toeschouwers, de aftrap nemen.

  De Emmeloorders kwamen flitsend uit de startblokken en namen in een fantastische eerste helft een 2-0 voorsprong. Het openingsdoelpunt van Gerke Schaap was een oogstrelend juweeltje. Na de rust waren de rollen omgedraaid en kwamen de Germanen opzetten. De Emmeloorders gingen door een moeilijke fase, werden teruggedrongen en zagen Germanicus met twee prachtige doelpunten tot 2-2 terugkomen. Tot de 80e minuut leek het erop dat de zwoegende polderboys gingen bezwijken maar na een directe rode kaart, voor Germanicus speler Stan Ypenburg, kantelde de wedstrijd. Hierna konden de blauwen er nog een slotoffensief uitslepen. In de 90e minuut viel de verlossende 3-2 toen supersub Abdel Boundati het op zijn heupen kreeg. Met een mooie afgemeten voorzet zette hij Mart Matthijssen vrij voor het doel die vervolgens scoorde. Na de 3-2 volgde nog een tweede rode kaart voor Germanicus waardoor de geel- zwarten deze wedstrijd met negen spelers zouden eindigen.

  Hieronder het wedstrijdverslag over een meeslepend, fascinerende en boeiend voetbalspektakel.

  De opstelling van SC Emmeloord:

  Tim Schaafsma, Remco Jonkman, Olav Sieljes, Wiebe Koopmans, Wouter van der Velden, Mart Matthijssen, Jeroen Sipma ( 55e Luuk Kappers), Gerke Schaap, Maric Naaktgeboren, Marc Loosman en Rik Beekman ( 78e Abdel Boundati ).

  Wissels: doelman Niels Boomsma, Luuk Kappers, Abdel Boundati en Danny de Graaf.
  Geblesseerd/ afwezig: Lucas Loosman, Wouter Spit, Gökhan Pala, Harm van Wieren, Maarten Ebbers, Brahim Boundati en Koen Boneschansker.

  Gele kaarten: Rik Beekman en Mart Matthijssen

  Trainers: Dick Krommenhoek en Rob Nugter
  Keeperstrainer: Henk Boer
  Teammanagers: Klaas Huisman en Herman Vos
  Medische staf: Arianne Denkers
  Assistent scheidsrechter: Henk Matthijssen uit Rutten

  De opstelling van Germanicus Coevorden:

  Vincent Beugelink, Erik Boer ( 18e Nance Hoogeveen ), Daan van Dijk, Devon Smit, Jordy Beeksma, Fabian Greve, Roelof van Dijk, Stan Ypenburg, Kain Hoogeveen, Niels Haandrikman ( 45e Gutama Abadinsa ) en Marco Cremer.

  Wissels: doelman Bram Weerink, Pim van der Veen, Gutama Abadinsa, Stan Meertens en Nance Hoogeveen.

  Rode kaarten: Stan Ypenburg en Daan van Dijk (2 keer geel)
  Gele kaarten: Kain Hoogeveen en Daan van Dijk (2 keer geel)

  Trainers: Eric Prins en Bert de Vries
  Teammanagers: Jan Poelman, Björn Schimmelpenning en Wim Veldhuis
  Medische staf: Rick Schuiling
  Assistent scheidsrechter: Wim Veldhuis

  De scheidsrechter: Dhr. Allan Schram uit Leeuwarden
  Toeschouwers: 200

  De aanloop

  Nadat de jongens van tweede goede zaken in de Hoofdklasse hadden gedaan, door met 2-0 van FVC te winnen, zat de stemming er goed in op een zonnig Sportpark Ervenbos. De geluidsinstallatie en het led scorebord draaiden op volle toeren toen de wedstrijdsponsor Broekhuizen Schilders werd aangekondigt. Tijdens de warming up raakte middenvelder Lucas Loosman geblesseerd waardoor, de net van een blessure herstelde, Jeroen Sipma in de basis mocht beginnen. Bij SC Emmeloord was vandaag oud eerste elftalspeler Henk Matthijssen uit Rutten de grensrechter.

  Een noodoplossing

  Trainer Dick Krommenhoek kon deze wedstrijd niet over zijn vaste centrale verdedigers Harm van Wieren, Wouter Spit en Gökhan Pala beschikken. Hierdoor startten Wiebe Koopmans en Olav Sieljes centraal in de verdediging. In zijn jeugdjaren speelde Wiebe als centrale verdediger maar bij de senioren werd hij tot aanvallende middenvelder getransformeert. Iedereen kent hem nog van zijn wereldberoemde omhaal. Vandaag onderging Wiebe Koopmans een metamorfose en zou hij als centrale verdediger uitgroeien tot man de wedstrijd.

  Bliksemstart

  De polderboys kwamen fel, ijzersterk, dominant en gedreven uit de startblokken. Binnen een minuut moest de doelman van Germanicus twee keer in actie komen om inzetten van Rik Beekman en Jeroen Sipma te pareren. In deze levendige openingsfase verschenen de Emmeloorders via Wouter van der Velden, Maric Naaktgeboren en Marc Loosman drie keer gevaarlijk voor het vijandelijke doel en verdiende het team vijf. In het eerste half uur was SC Emmeloord dominant en oppermachtig. De Germanen probeerden over de flanken gevaarlijk te worden, maar kregen tot vlak voor rust geen grote kansen.

  Dynamisch en energiek

  In een hoog tempo lieten de Emmeloorders fris, frivool, energiek en aanvallend voetbal zien. De blauwen stonden tactisch strak in de organisatie en hielden de linies compact. Met een snelle balcirculatie probeerde Germanicus over de flanken de juiste openingen te vinden. Onder aanvoering van Olav Sieljes, Wiebe Koopmans, Jeroen Sipma en Mart Matthijssen hielden de hardwerkende polderboys eenvoudig stand. Op de backs moesten Remco Jonkman en Wouter van der Velden alle zeilen bijzetten en werden de meeste duels gewonnen. Vanuit de snelle omschakeling zorgden vooral Gerke Schaap, Maric Naaktgeboren en Marc Loosman voor een constante dreiging.

  De voorsprong

  In de 24e minuut zorgde Gerke Schaap met een oogstrelend bekeken boogballetje voor de bevrijdende 1-0 voorsprong voor SC Emmeloord. Hieraan vooraf ging een mooie snelle actie van Maric Naaktgeboren waarna vanaf randje strafschopgebied Het Olde Skiep de doelman van Germanicus iets te ver voor zijn doel zag staan. Met een listig lobje, lepelde Gerke Schaap de bal over de keeper. De bal verdween de bal in het dak van het doel en betekende de 1-0 voorsprong voor SC Emmeloord.

  Plaagstootjes

  De Germanen lieten het hier niet bij zitten en trokken nu fel van leer. Tot dusver hoefde de beer van Emmeloord, doelman Tim Schaafsma, alleen maar bij enkele voorzetten vanaf de flanken in actie te komen maar nu gingen ineens alle alarmbellen af. Vanuit de tweede lijn probeerde Germanicus via Daan van Dijk, Stan Ypenburg en Jordy Beeksma gevaar te stichten maar tot drie keer toe stond doelman Tim Schaafsma op de goede plek om redding te brengen. Onder aanvoering van de uitblinkers Stan Ypenburg en Kain Hoogeveen begon de druk op de Emmeloordse verdediging toe te nemen waar Wiebe Koopmans en Olav Sieljes het afweergeschut bedienden. Bij balverlies loerden de Emmeloorders in de omschakeling op de snelle counter.

  Eigen doelpunt

  Uit een razendsnelle uitval werden de verdedigers van Germanicus in de 32e minuut volledig verrast en overlopen toen Speedy Gonzalez, Wouter van der Velden, het op zijn heupen kreeg. Met een weergaloze rush snelde de opkomende back Van der Velden iedereen voorbij en veroorzaakte vervolgens met een voorzet op Marc Loosman grote paniek voor het vijandelijke doel. Deze voorzet werd pardoes door Germanicus verdediger Devon Smit in zijn eigen doel gekopt en betekende de 2-0 voorsprong van SC Emmeloord.

  Ontketend

  De geel zwarte bezoekers reageerden nu furieus en trokken ontketend ten aanval, maar de echte scherpte en overtuiging was er niet. Vanuit de counter bleef SC Emmeloord er gevaarlijk en dreigend uitkomen. Bij een doorbraak werd de grillige Maric Naaktgeboren op randje strafschopgebied door Daan van Dijk neergelegd, maar de vrije trap van Gerke Schaap zou niets opleveren. Met een 2-0 voorsprong voor SC Emmeloord gingen we rusten.

  De rust

  Trainer Dick Krommenhoek sprak zijn manschappen bemoedigend toe en gaf tactische aanwijzingen voor de tweede helft. Bij Germanicus kwam nu verdediger Gutama Abadinsa voor Niels Haandrikman binnen de lijnen en volgden er omzettingen. Met een 3-4-4 opstelling wilde trainer Eric Prins volop de aanval spelen om voorin iets af te dwingen en gevaarlijker te worden. Vanaf het middenveld zorgde Jordy Beeksma voor de aanvoer richting de frontlinie waar de grillige onberekenbare aanvallers Stan Ypenburg, Roelof van Dijk, Kain Hoogeveen en Fabian Greve nu op oorlogspad gingen.

  Onder zware druk

  Meteen vanaf de aftrap werd al duidelijk dat een furieus Germanicus op zoek ging naar eerherstel. De hele tweede helft had Germanicus het initiatief en een veldoverwicht. Met een gigantisch dosis strijd en inzet moest SC Emmeloord alle zeilen bijzetten om de aanvallers van Germanicus af te kunnen stoppen. Een verraderlijke poging van Fabian Greve zeilde rakelings voorlangs het Emmeloordse doel. In de 50e minuut haperde de opbouw bij Germanicus en kwamen de polderboys gevaarlijk opzetten. Nadat een schot van Maric Naaktgeboren ternauwernood werd gekeerd was de rebound helaas niet aan Rik Beekman besteed.

  De aansluiting

  In de 52e minuut volgde uit een counter de 2-1 aansluitingstreffer voor Germanicus. Met een snelle actie glipten Stan Ypenburg en Fabian Greve over de linkerflank waar rechtsback Remco Jonkman op snelheid werd geklopt. De strakke voorzet werd bij de eerste paal door Marco Cremer hard en hoog tegen de touwen gewerkt voor de 2-1 aansluitingstreffer. Vanaf dit moment zette Germanicus aan voor een ontketend offensief. De beer van SC Emmeloord moest een aantal keren in actie komen om gevaarlijke voorzetten van Stan Ypenburg en Roelof van Dijk onschadelijk te maken. Een vrije trap van Kain Hoogeveen spatte daarna uiteen op de vuisten van doelman Tim Schaafsma.

  De gelijkmaker

  Net op het moment dat SC Emmeloord zich leek te herstellen en via Marc Loosman een goede kans onbenut liet volgde uit een perfecte vrije trap de 2-2 gelijkmaker. In de 64e minuut kreeg Germanicus via Kain Hoogeveen op randje strafschopgebied een vrije trap te nemen. De muur stond weliswaar goed en de beer van Emmeloord had allang stelling genomen of met een uiterste precisie krulde Kain Hoogeveen op weergaloze wijze deze vrije trap strak in de kruizing voor de 2-2 gelijkmaker.

  Door het oog van de naald

  De polderboys gingen na deze 2-2 door een moeilijke fase en kropen drie keer door het oog van de naald. Bij inzetten van Daan van Dijk en Stan Ypenburg moest doelman Tim Schaafsma in actie komen en in de 78e minuut spatte een harde kopbal van Germaan Marco Cremer tegen de lat uiteen. Even later probeerde Kain Hoogeveen zijn eerdere kunststukje te herhalen, maar deze keer had Tim Schaafsma het laatste woord en bracht hij redding.

  Veerkracht

  Trainer Dick Krommenhoek had nog een laatste troef achter de hand en bracht aanvaller Abdel Boundati voor de moegestreden Rik Beekman binnen de lijnen. Dit bleek al snel de gouden wissel en de absolute jackpot te zijn. De polderboys toonden in de slotfase mentaliteit, karakter en veerkracht.

  Rode kaart

  In de 82e minuut kreeg de grote uitblinker van Germanicus, Stan Ypenburg, na een pittige overtreding op Remco Jonkman een directe rode kaart. Plotseling stonden de Germanen met tien man en roken de polderboys hun kansen. Een kopbal van Mart Matthijssen leverde nog niets op en een inzet van Marc Loosman werd ternauwernood gestuit en tot corner verwerkt.

  De ontlading

  Terwijl de meeste toeschouwers zich al met een gelijkspel hadden verzoend kwam er toch nog een doldwaze ontknoping. Vorig seizoen eindigde het treffen in een 2-2 gelijkspel, maar deze keer wilden de polderboys alsnog de volle winst pakken. In de 90e minuut ging de trucendoos helemaal open bij tovenaar Abdel Boundati die met onnavolgbare bewegingen iedereen fopte door vervolgens met een schitterende voorzet Mart Matthijssen te bedienen. Met zijn uitschuifbare benen wist de inglijdende Mart Matthijssen nog net het puntje van zijn grote teen tegen de bal aan te zetten voor de 3-2 overwinning voor SC Emmeloord. Deze 3-2 van Mart Matthijssen bracht het uitbundige publiek letterlijk in blijdschap, vervoering en hogere sferen.

  Frustratie

  Bij Germanicus heerste vooral ontgoocheling en teleurstelling waarna ook nog eens aanvoerder Daan van Dijk met zijn tweede gele kaart kon inrukken. Met negen spelers beeindigden de geel zwarten deze wedstrijd. De gasten waren vooral de gehele tweede helft de betere ploeg, maar werden puur op strijd, inzet en veerkracht door SC Emmeloord afgetroefd. Voor mij persoonlijk was dit de allereerste keer ooit dat ik van Trainer Eric Prins wist te winnen en nu van zijn kant de sportieve felicitaties mocht ontvangen.

  Man van de wedstrijd

  Het was best even wennen voor onze kersverse centrale verdediger Wiebe Koopmans, maar onze stand in blauwe libero en ausputzer stond zijn mannetje en speelde een puike partij. Alle supporters op de tribune, inclusief de Wiebe fanclub, scandeerden zijn naam en kozen hem unaniem als man of the match. Namens Germanicus werd een speler die nota bene een rode kaart kreeg verkozen tot man van de wedstrijd. Tot aan zijn rode kaart was de technisch behendige Stan Ypenburg een constante plaag voor de Emmeloordse verdediging.

  Man of the match SC Emmeloord: Wiebe Koopmans
  Man of the match Germanicus: Stan Ypenburg

  Rest mij nog om onze grensrechter Henk Matthijssen uit Rutten te bedanken.

  Volgende week zondag 31 Maart speelt SC Emmeloord wederom een wedstrijd op Sportpark De Ervenbos.
  Aanvang wedstrijd is 14:00 uur en tegenstander is VV Heerde.

  De Heerdenaren staan op een 3e plek en wonnen vandaag nipt met 0-1 bij hekkensluiter SC Erica.

  De voorbeschouwing voor deze wedstrijd volgt later deze week.

  Alle uitslagen van de tweede klasse L:

  S.C. Emmeloord - Germanicus Coevorden 3-2
  S.C. Erica - V.V. Heerde 0-1
  S.V. Dedemsvaart - Rolder Boys 1-5
  S.V. Dalfsen - S.C. Stadskanaal 2-1
  Asser Boys - V.V. Lemelerveld 0-3
  V.V. Zuidwolde - V.V. Valthermond 1-0
  F.C. Assen - V.V. Beilen 1-0

  Verslaggever: Klaas Huisman