• Het tweede elftal van sc Emmeloord maakt indruk en is na een ruime afgetekende 4-0 overwinning op VV Dalen 2 de trotse koploper van de reservehoofdklasse Noord.
   
  De blauwe spaceshuttle heeft na vier wedstrijden tien punten bij elkaar gespeeld en een imposante doelsaldo van 14 voor en slechts 3 tegen. Dit team timmert aan de weg en zit nog volop in ontwikkeling. Na een paar seizoenen in de middenmoot van de reserve hoofdklasse te zijn geeindigt doen de Blauwen nu een gooi naar de bovenste regionen. De tijden van het rioolputje van het eerste lijken nu voorgoed voorbij want het is tegenwoordig een hele eer en elke zondag een feest om in het tweede van SC Emmeloord te mogen acteren. We zijn nog maar vier wedstrijden onderweg en er is nog een lange weg te gaan, maar het is wekelijks genieten om het tweede in actie te zien. Onderaan dit verslag alle uitslagen van de Reserve Hoofdklasse Noord.
   
  Trainer Douwe Boomsma verblijft op vakantie in het zonnige zuiden, maar zijn honneurs werden uitstekend door interimtrainer Edwin Berende waargenomen. Wat zal Douwe na het lezen van dit verslag supertrots op zijn polderboys zijn. Deze fanatieke gedreven en bewogen trainer heeft samen met Edwin en Duco alle ups en downs meegemaakt en staat aan de basis van dit succes.
   
  De staf van SC Emmeloord Edwin Berende en Duco Pater moesten er toch even over nadenken want je zou maar een echte onvervalste Abu Traore op de bank hebben zitten. Assistent scheidsrechter deze middag was oud eerste elftalspeler Martin Holtmaat. Trainer Berende had er rustig een nachtje over geslapen en kwam toen met deze opstelling uit zijn toverhoed.
   
  De opstelling van SC Emmeloord:
  Harmen Uffels, Kenneth Olaer ( 75e Kamil Junatowski ), Luuk Kappers, Wiebe Koopmans, Wouter Spit ( 45e Norman van der Plas ), Joris Vermaat, Abdel Boundati ( 45e Daan van Lanen ), Robin Tabak ( 75e Abu Traore ) , Lars Sipma, Marc Loosman ( 80e Wesley Visser ) en Rik Beekman.
  Wissels: Kamil Junatowski, Norman van der Plas, Daan van Lanen, Abu Traore, Wesley Visser en doelman Tim Schaafsma.
   
  De geblesseerde Leon Pater moest vanaf de tribune toekijken terwijl Bastian Tabak bij het eerste zijn opwachting mocht maken.
  Interimtrainer: Edwin Berende
  Teammanager: Duco Pater
  Assistent scheidsrechter: Martin Holtmaat
   
  Onze tegenstander VV Dalen 2 is de competitie met een nederlaag en twee overwinningen begonnen en stonden vooraf met zes punten vlak achter SC Emmeloord. De rood- witten  probeerden de opbouw bij SC Emmeloord te ontregelen en het tempo uit het spel te halen. Met snelle combinaties en vlotte aanvalsgolven wilde SC Emmeloord een snelle voorsprong forceren.
   
  In de 9e minuut was het raak toen op de rechterflank Rik Beekman een fantastische snelle actie in huis had. Zijn scherpe voorzet op maat werd door Marc Loosman met een droge schuiver tegen de touwen geschoten voor de 1-0 voorsprong voor SC Emmeloord. Na dit doelpunt kregen de polderboys via Marc Loosman, Lars Sipma en Rik Beekman een paar goede kansen om de voorsprong uit te breiden. Een inzet van Lars Sipma werd ternauwernood op het nippertje door een Drentse verdediger van de doellijn gehaald.
   
  De rood- witten uit Dalen werden teruggedrongen en op eigen helft vastgezet. In de 15e minuut werd het publiek op een prachtige aanval over vele schijven getrakteerd. Met "one touchvoetbal" wisten Kenneth Olaer, Lars Sipma en Rik Beekman elkaar blindelings te vinden en was het eindstation Joris Vermaat. Helaas verdween het schot van Joris Vermaat rakelings naast het doel, maar dit was een aanval om van te smullen.
   
  Tot de 25e minuut belegerde SC Emmeloord met vlotte aanvalsgolven het rood witte strafschopgebied. De doelman van Dalen tastte volledig mis bij een indraaiende corner van Rik Beekman en kwam met de schrik vrij toen niemand hier kon profiteren. In de 25e minuut liete Dalen zich voor het eerst voorin zien en moest SC Emmeloord doelman Harmen Uffels bij twee schoten in actie komen. Aan de andere kant kwam SC Emmeloord weer opzetten toen Wouter Spit met een splijtende diepetebal Lars Sipma op avontuur stuurde, maar de doelman van Dalen greep net op tijd in. Even later ontsnapte Lars Sipma opnieuw aan zijn directe belagers, maar hij treuzelde een fractie van een seconde en kon worden gestuit.
   
  Gaandeweg sloop er nonchalance en gemakzucht in de Emmeloordse ploeg en waren er rommelige en slordige momenten met onnodig balverlies te zien. Bij een uitbraak werd er een doelpunt van VV Dalen terecht wegens buitenspel afgekeurd, maar nu liet Trainer Edwin Berende zich even goed horen. Met duidelijke woorden probeerde Berende zijn team weer in het gareel te krijgen.
   
  Gaandeweg herpakte SC Emmeloord zich weer en namen captain Joris Vermaat, Abdel Boundati, Lars Sipma, Wiebe Koopmans en Marc Loosman het team op sleeptouw. Op het middenveld ontpopte Joris driepinter Vermaat met adembenemende openingen en fluwelen passjes zich als de grote leider van dit team. Op de linksbackpositie strooide ook Kenneth Olaer met prachtige crossballen richting de frontlinie waar Rik Beekman en Lars Sipma constant in beweging waren.
   
  In de 35e minuut diende zich weer een kans voor SC Emmeloord aan toen Rik Beekman een bevlieging had en spits Marc Loosman wist te bereiken. De prachtige duikkopbal van Marc Loosman had een beter lot verdiend maar ging over. Amper een minuut later was het in de 36e minuut wel raak toen Lars Sipma de diepte werd ingestuurd en de doelman van Dalen bij het uitkomen in de fout ging. Op subtiele wijze behield Lars Sipma het overzicht en betekende dit de 2-0 voor SC Emmeloord. Vlak voor rust was er nog een speldenprik van VV Dalen te zien en stond doelman Harmen Uffels op de goede plek om redding te brengen. Daarna verschenen namens SCE uitblinker Vermaat, Sipma, Tabak en Marc Loosman dreigend voor het Drentse doel, maar het vizier stond niet op scherp.
  Met een 2-0 voorsprong voor SC Emmeloord gingen we rusten.
   
  De rechtsback Wouter Spit had nu weer genoeg minuten gemaakt en moest hierna nog als wisselspeler bij het eerste aansluiten.
  Trainer Edwin Berende bracht nu Norman vd Plas en Daan van Lanen voor Wouter Spit en Abdel Boundati binnen de lijnen.
  De van een blessure herstelde Abdel Boundati had nu ook weer wedstrijdritme opgedaan.
   
  De gehele tweede helft waren de blauwen de bovenliggende partij. In de beginfase van de tweede helft werd het rood- witte strafschopgebied omsingeld en onder vuur genomen,maar verder dan een paar geblokte schoten en losse flodders kwamen de Emmeloorders niet. Een voorzet van Lars Sipma werd door iedereen gemist en werd pardoes door een eigen verdediger van VV Dalen tegen de doelpaal geschoten. Hier kwamen de rood witten opnieuw met de schrik vrij.
   
  Rond de 60e minuut waren er twee gevaarlijke counters van VV Dalen te zien die vakkundig door de Emmeloordse verdediging onschadelijk werden gemaakt. In de 68e minuut kreeg het strijdbare VV Dalen zowaar een grote kans toen doelman Harmen Uffels een vrije trap niet klemvast kreeg en moest lossen, maar de rebound werd rakelings naastgeschoten. Ondertussen had Trainer Edwin Berende met Abu Traore en Kamil Junatowski voor de moegestreden Kenneth Olaer en Robin Tabak nieuwe spelers binnen de lijnen gebracht. Beide spelers kregen een applaus vanaf de tribune voor hun tomeloze inzet.
   
  Doordat VV Dalen nu meer risico ging nemen ontstonden er vanuit de omschakeling grote ruimtes voor SC Emmeloord. Deze uitbraken leverden een paar mooie kansen op die helaas niet door Marc Loosman, Lars Sipma en Rik Beekman werden verzilvert. Toch zouden de Emmeloorders in de slotfase nog verder gaan uitlopen.
   
  In de 82e minuut lieten Rik Beekman en Wiebe Koopmans een schitterende vlotte aanval zien waarna Marc Loosman de voorzet van Wiebe Koopmans tegen de touwen kon lopen voor de 3-0 voorsprong. Na deze 3-0 kreeg Marc Loosman een publiekswissel en mocht Wesley Visser nog even zijn opwachting maken. Kort hierop glipte invaller Wesley Visser op volle snelheid door de Drentse verdediging waar hij ternauwernood kon worden gestuit.
   
  In de 84e minuut kreeg Rik Beekman het slotakkoord toen zijn indraaiende corner pardoes door de doelman van Dalen in zijn eigen doel werd gewerkt voor de 4-0 eindstand. In de absolute slotfase kreeg SC Emmeloord nog twee goede kansen die helaas niet werden benut.
   
  Man van de wedstrijd SC Emmeloord: Joris Vermaat
   
  Met tien punten uit vier wedstrijden zijn de Blauwe Spaceshuttles indrukwekkend aan de competitie begonnen. Er is nog een hele lange weg te gaan, maar er zit een goede flow in dit team.
   
  Volgende week zondag 20 oktober speelt het tweede een uitwedstrijd in Drenthe bij de Rolder Boys.
  Deze uitwedstrijd begint al heel vroeg om 10:00 in Rolde en zal de Blauwe Spaceshuttle vroeg gaan opstijgen. Iedereen dan vroeg uit de veren! De Rolder Boys verloren vandaag in Sneek met 3-1 van LSC 1890.
   
  Ik wens de jongens van het 2e veel succes toe en blijf dit team met grote interesse volgen.
   
  Alle uitslagen van de Reserve Hoofdklasse Noord:
  SC Emmeloord - VV Dalen 4-0
  LSC 1890 Sneek - Rolder Boys 3-1
  GAVC Grou - GVAV Groningen 2-1
  GRC Groningen - VV Raptim Coevorden 2-0
  LAC Frisia Leeuwarden - FC Lewenborg 1-2
  VV GOMOS Norg - WVV Winschoten 6-3
  VKW Westerbork - VV Peize 0-0
   
  Verslaggever: Klaas Huisman.