• Strijdvaardig SC Emmeloord wint van VV Jubbega!
  VV Jubbega - SC Emmeloord 2-3 (1-1)
   
  Het eerste elftal van SC Emmeloord boekt in Friesland zijn derde overwinning op rij en klimt naar de derde plek in de 2e Klasse K. In een meeslepend, enerverend en superspannende wedstrijd werd VV Jubbega met 2-3 verslagen.
   
  De Emmeloorders begonnen fel, scherp en fanatiek aan deze wedstrijd, maar kwamen in de 4e minuut na geklungel in de Friese verdediging op een 0-1 voorsprong. Even later kwamen de rood- witten uit een indraaiende corner langszij toen bij de tweede paal Remco v.d. Avoird vogelvrij kon raak koppen. Daarna golfde deze boeiende wedstrijd op het scherpst van de snede in een hoog tempo op en neer. Het venijn zat hem in de staart toen "Het Olde Skiep"  over de dam ging en de Blauwen met twee schitterende doelpunten in veilige haven loodste.
   
  Onderaan dit verslag staan de opstellingen van beide teams en alle uitslagen van de 2e Klasse K.
   
  Voorafgaand was er op de middenstip even aandacht voor clubman Martin Drenth van VV Jubbega. Deze trouwe rood witte Kompenijster was ruim 30 seizoenen de vaste materiaalman van VV Jubbega en werd even in het zonnetje gezet. Bij SC Emmeloord was hoofdtrainer Dick Krommenhoek afwezig, maar zijn honneurs werden uitstekend waargenomen door interimtrainer Rob Nugter en keeperstrainer Henk Boer. Ook onze vlagger Laurens de Witte was er niet bij en werd uitstekend vervangen door assistent scheidsrechter Leo Brugman uit Creil. De scheidsrechter vandaag was Dhr. Wiecher Stoetman uit Smilde.
   
  De Blauwen waren met 15 selectiespelers en ongeveer twintig diehard supporters naar het Friese Jubbega afgereist. De thuisblijvers hebben een prachtige levendige wedstrijd misgelopen. Bij de thuisploeg stond oudprofvoetballer Xander Houtkoop in de basis en dit was meteen goed te merken. Voor ongeveer 150 toeschouwers verschenen beide teams onder toeziend oog van onze ouddoelman Ruben Doorn aan de aftrap. Interimtrainer Rob Nugter hoefde niet veel aan dit team te sleutelen waar doelman Hans Portijk tussen de palen stond. Het centrale verdedigingsduo Olav Sieljes en Gokhan Pala werden geflankeerd door de backs Remco Jonkman en Wouter van der Velden. Op het middenveld bewaakten Mart Matthijssen, Jeroen Sipma en Jordy Benjamins de linies terwijl in de frontlinie Rik Beekman, spits Gerke Schaap en Maric Naaktgeboren voor de doelpunten moesten zorgen. De vier wissels waren doelman Harmen Uffels, Wouter Spit, Marc Loosman en Bastian Tabak. Er zitten met Lucas Loosman, Brian Mangnus en Rick Voskuil  drie spelers in de ziekenboeg terwijl alle overige spelers met het tweede meegingen.
   
  De polderboys trokken meteen fel van leer en zochten brutaal en spontaan de aanval. Met vlotte combinaties en een snelle balcirculatie probeerde SC Emmeloord gevaar te stichten. Nadat twee aanvallen vroegtijdig werden afgeslagen en stuk liepen op de Friese verdediging kwamen de Emmeloorders erg goedkoop aan een 0-1 voorsprong. In de 4e minuut speelde Jubbega verdediger Brent Wijbenga onbeholpen en onzuiver terug op zijn doelman. Deze terugspeelbal werd door iedereen gemist en schoot door richting de tweede paal waar Maric Naaktgeboren attent reageerde door de inkomende Jeroen Sipma te bedienen. Vervolgens scoorde Sipma met een simpele intikker de snelle 0-1 voor SC Emmeloord.
   
  De Kompenijsters lieten het hier niet bij zitten en trokken daarna meteen ten aanval. Met name over de flanken waren de rood- witten gevaarlijk en doken de Friese aanvallers Xander Houtkoop, Remco v.d. Avoird en Kevin v.d. Belt en Jacko de Jong dreigend op. Een bekeken voorzet van Houtkoop werd ternauwernood door SC Emmeloord verdediger Olav Sieljes onderschept en weggewerkt.
   
  In de 8e minuut kwamen de Friezen, uit een indraaiende corner, langszij voor de snelle 1-1 gelijkmaker. Deze corner genomen door Jacko de Jong en belandde bij de tweede paal op het hoofd van de vrijstaande Remco v.d. Avoird. Hij kopte simpel raak voor de 1-1. Vanaf dit moment voltrok zich een fascinerend, levendig en boeiend voetbalgevecht waar beide teams volop de aanval gingen spelen. Bij balverlies probeerden beide teams in de snelle omschakeling hun frontlinie te bereiken waardoor deze wedstrijd in een hoog tempo op en neer golfde. De Friezen hanteerden veelvuldig de lange diepe bal richting hun voorhoede waarbij het middenveld regelmatig werd overgeslagen. SCE probeerde altijd een voetballende oplossing te zoeken, maar oogden slordig in de passing. Er waren diverse glijpartijen vanwege het drassige en natte veld. Daardoor hadden diverse spelers moeite om zich staande te houden.
   
  Het initiatief lag in deze fase bij het energieke en dynamische VV Jubbega die met veel pressie op de aanval gingen spelen. Hierbij werden over de flanken de rappe buitenspelers Xander Houtkoop en Kevin van der Belt gezocht. De Emmeloordse backs Remco Jonkman en Wouter van der Velden moesten volop aan de bak om deze aanvalsgolven af te kunnen stoppen. Centraal in de Emmeloordse verdediging moesten Olav Sieljes en Gokhan Pala alle zeilen bijzetten.
   
  Tussendoor waren er ook een paar gevaarlijke uitbraken van SC Emmeloord te zien. Vanaf het middenveld probeerden Mart Matthijssen, Jeroen Sipma en Jordy Benjamins vanuit de omschakeling de juiste openingen te vinden. De plaagstootjes van SC Emmeloord leverde drie corners en een paar halve kansjes op. In de 15e minuut werd een inzet van Rik Beekman door de Friese doelman gekeerd waarna ook Maric Naaktgeboren en Gerke Schaap werden gestuit. In de 18e minuut moest Emmeloord doelman Portijk in actie komen om een hard venijnig schot van Jacco Kuiper onschadelijk te maken. Een gevaarlijk schot van Houtkoop zeilde rakelings over en een inzet van Kevin van der Belt ging voorlangs. Na deze twee goede kansen voor VV Jubbega kwam het duel meer in balans en lieten ook de Emmeloorders weer van zich horen. Met name op het middenveld waren er over en weer felle grimmige duels op het scherpst van de snede te zien. Bij een Friese uitbraak liep Emmeloorder Jeroen Sipma, na een pittige overtreding, tegen een gele kaart aan.
   
  De thuisploeg bleef met name over de flanken gevaarlijk en kregen een paar corners te nemen, maar onder aanvoering van Olav Sieljes, Mart Matthijssen en Jordy Benjamins herpakte het strijdvaardige SC Emmeloord zich weer. Vlak voor rust kreeg SC Emmeloord plotseling twee grote kansen die helaas niet aan Maric Naaktgeboren en Jeroen Sipma waren besteed. Met een splijtende dieptepass wist Gokhan Pala de bal panklaar op het hoofd bij de volledig vrijstaande Maric Naaktgeboren te leggen die zich een hoedje schrok van deze kans en pardoes rakelings naast kopte. Volgens de rood- witten stond Maric in buitenspel positie,maar dit werd door de scheidsrechter weggewuifd. In de 44e minuut dook Jeroen Sipma in kansrijke positie op, maar diens schot zeilde rakelings naast. Aan de andere kant kreeg ook VV Jubbega nog een goede mogelijkheid toen Jacko de Jong ging aanleggen, maar ook dit schot zeilde naast.
   
  Met een 1-1 stand gingen we rusten.
   
  In een aantrekkelijke levendige tweede helft bleef het spel op- en neer golven. Het eerste kansje was voor Maric Naaktgeboren die met een hard schot in de korte hoek Jubbega doelman Jordi Oosterbos probeerde te verrassen. Met een katachtige reflex bracht de Friese doelman redding. De Friezen probeerden aan te zetten en met diepe ballen gevaarlijk te worden, maar de Emmeloordse verdediging gaf geen krimp en hield met strijd en inzet knap stand. Vanuit de omschakeling loerde SC Emmeloord op de counter en werden over de flanken Maric Naaktgeboren, Gerke Schaap en Rik Beekman gezocht. Met een mooie crossballen probeerden Jonkman, Van der Velden en Pala de frontlinie te bereiken, maar ook de Friese verdedigers hadden hun huiswerk gedaan en gaven geen krimp. Heel sporadisch wisten Beekman en Schaap de Friese defensie te omzeilen. Helaas bleek dan de eindpassing slordig en onzuiver.
   
  In de 60e minuut bracht Nugter onze pinchhitter "Magic Box" Bastian Tabak voor de moegestreden Naaktgeboren binnen de lijnen. De frisse bruisende gentleman Tabak gaf het team meteen een boost en verscheen drie keer dreigend voor het rood- witte doel. Met een enorme reflex moest Jubbega doelman Oosterbos aan de bak om Tabak van het scoren te houden. De Friezen probeerden in deze fase met kick & rushvoetbal iets te forceren, maar gaven achterin ook veel ruimte prijs. In deze fase kreeg VV Jubbega via V.d. Avoird en Houtkoop toch twee goede mogelijkheden welke niets zouden opleveren. 
   
  Rond de 70e minuut waren er uit snelle uitbraken drie grote kansen voor SC Emmeloord te zien. Uit een haarscherpe voorzet van Tabak doken plotseling Schaap, Beekman en Benjamins dreigend op, maar deze pogingen werden onschadelijk gemaakt. Uit een corner van Van der Velden was Schaap de bliksemafleider voor Sieljes die rakelings naast kopte. In de 75e minuut  bracht SC Emmmeloord met spits Marc Loosman voor Rik Beekman vers bloed binnen de lijnen. Interimcoach Nugter had zich een tijdje op de vlakte gehouden, maar rook nu mogelijkheden en ging het team klaarstomen voor de slotfase. Ook de Friese trainer Inne Schotanus bracht nu twee frisse spelers binnen de lijnen en gaf zijn team de laatste aanwijzingen. Iedereen bij SC Emmeloord hield zijn adem in toen de Friezen twee keer gevaarlijk voor het blauwe doel verschenen, maar de schoten van De Jong en Houtkoop zeilden rakelings voorlangs en over het doel.
   
  Dan nu het verhaal over onze vaak verguisde en vervloekte Olde Blauwe Skiep die nog lang niet is afgeschreven. Er zijn van die spelers die helemaal uit het niets een wedstrijd kunnen beslissen en altijd en overal de mooiste doelpunten maken. In het verleden waren Jaap Jonker en Dennis Lanters zulke spelers die heel sluw en listig op de juiste momenten toesloegen. Tegenwoordig hebben wij nog steeds " Het Olde Blauwe Skiep"  Gerke Schaap in de spits. Volgende maand wordt Schaap 36 jaar en hij is daarmee de oudste en meest geroutineerde speler van SC Emmeloord.
   
  In de 82e en 83e minuut scoorde Gerke Schaap met twee weergaloze wonderschone doelpunten de 1-2 en 1-3 voor SC Emmeloord.
  Het eerste doelpunt van Gerke was een gigantische raketinslag in de verre kruizing die de Friese doelman met hoge snelheid voorbij hoorde suizen en in de bovenhoek uiteen zag spatten. Dit verwoestende schot veroorzaakte een kraterinslag in het Friese doel en betekende de 1-2 voor SC Emmeloord. Vanaf de aftrap veroverden de polderboys de bal en schoten deze meteen weer naar voren richting Het Olde Skiep. Het Blauwe Schaap was over de dam en ontweek de buitenspelval om vervolgens met een bekeken boogballetje de Friese doelman opnieuw te passeren voor de 1-3 voorsprong voor SC Emmeloord. Het Blauwe Schaap kreeg nu de smaak te pakken. Helaas werd hij in de 84e minuut teruggefloten en werd zijn derde doelpunt onterecht wegens buitenspel afgekeurd.
   
  Uit de directe tegenstoot bracht VV Jubbega met een ziedend schot van Jacco Kuiper de spanning terug tot 2-3. Ook dit was een prachtig doelpunt waar onze doelman Hans Portijk volstrekt kansloos was.
   
  Er braken nu nog vijf spannende en bloedstollende minuten aan waar Jubbega alles naar voren ging pompen. Onze verdediging stond onder druk, maar onze blauwe bikkels Olav Sieljes, Mart Matthijssen, Gokhan Pala en Remco Jonkman hielden stand. Twee keer ging het Blauwe Schaap weer over de dam, maar deze beide keren werd Gerke ternauwernood afgestopt. Na het laatste fluitsignaal volgde er een enorme ontlading in het Blauwe Kamp en dropen de rood- witten teleurgesteld af. Eindstand 2-3 voor het strijdvaardige SC Emmeloord.
   
  Het gehele team verdiend een groot compliment met deze zwaarbevochten overwinning.
   
  Man van de wedstrijd VV Jubbega: Jacco Kuiper
  Man van de wedstrijd SC Emmeloord: Gerke Schaap
   
  Volgende week speelt SC Emmeloord een thuiswedstrijd tegen het Friese DTD uut De Trije Doarpen Britsum, Cornjum en Jelsum.
  De groen- gelen van DTD verloren vandaag nipt met 2-3 van koploper VV Lemelerveld.
   
  Alle uitslagen van de 2e Klasse K:

  VV Jubbega - SC Emmeloord 2-3
  DTD Jelsum - VV Lemelerveld 2-3
  VV Beilen - VV Zuidwolde 1-0
  VENO Vollenhove - EMMS Slagharen 3-5
  VV Heerde - SV Dedemsvaart 8-0
  VV Oerterp - LAC Frisia L'warden 2-5
  VV Drachten - LSC 1890 Sneek 2-0
   
  De opstelling van VV Jubbega:
  Jordi Oosterbos, Yens Arndt, Brent Wijbenga, Mark Taede Koopmans, Dennis de Haan, Daryl de Vries, Jacco Kuiper, Kevin vd Belt ( Tjin Dijksma ), Remco vd Avoird ( Sybrand Lootsma ), Xander Houtkoop en Jacko de Jong.
  Wissels: Tjin Dijksma, Sybrand Lootsma, Harm Jan Douma en Tjin Dijksma.
  Gele kaart: Dennis de Haan
  Afwezig: Maikel Kampjes
  Trainers: Inne Schotanus en Allard vd Meer
   
  De opstelling van SC Emmeloord:
  Hans Portijk, Remco Jonkman, Olav Sieljes, Gokhan Pala, Wouter vd Velden, Mart Matthijssen, Jordy Benjamins ( Wouter Spit ), Jeroen Sipma, Maric Naaktgeboren ( Bastian Tabak ), Gerke Schaap en Rik Beekman ( Marc Loosman ).
  Wissels: doelman Harmen Uffels, Bastian Tabak, Wouter Spit en Marc Loosman.
  Geblesseerd: Lucas Loosman, Brian Mangnus en Rick Voskuil.
  Gele kaarten: Jeroen Sipma en Remco Jonkman.
  Trainers: Rob Nugter en Henk Boer
  Teammanager: Herman Vos
  Assistent scheidsrechter: Leo Brugman uit Creil
   
  De scheidsrechter: Dhr Stoetman uit Smilde
  Toeschouwers: 150
   
  Verslaggever: Klaas Huisman.