• VV Zuidwolde - SC Emmeloord 0 - 4 ( 0 - 1 )

  Het eerste elftal van SC Emmeloord wint met 0-4 bij VV Zuidwolde en is ook volgend seizoen in de 2e klasse te bewonderen.
  De Blauwen kenden een dramatisch begin van dit seizoen en stonden na zeven wedstrijden met slechts drie punten op de laatste plaats. Na de winterstop volgde het herstel en werden er wel genoeg punten gepakt zodat de polderboys nu met 27 punten veilig in de middenmoot staan en niet meer bang hoeven te zijn voor een PD plek. De ontlading was dan ook groot na deze ruime 0-4 winst want de Blauwen kenden tegenslag op tegenslag en moesten van ver komen.

  Nog nooit in dit seizoen kon Staarman zijn sterkste formatie opstellen. Ook vandaag ontbraken er maar liefst 10 spelers en moest de technische staf behoorlijk improviseren. Het positieve aan dit verhaal zijn de talenten die dit seizoen aan het eerste mochten ruiken en hun eerste ervaringen in de tweede klasse opdoen.

  Volgend seizoen zullen er veel jonge talenten doorbreken en kan SC Emmeloord alleen maar tevreden zijn. Er stond veel op het spel in Zuidwolde waar de rood zwarten ook in acute degradatieproblemen verkeren. Na deze 0-4 nederlaag staat VV Zuidwolde het water tot aan de lippen en breken er een paar spannende weken aan. Pal naast het sportpark was het een drukte van belang bij het openlucht zwembad terwijl de toeschouwers maar mondjesmaat kwamen aanlopen. De meegereiste fanatieke Emmeloord supporters waren dan ook in de meerderheid.

  De beide trainers Staarman en Spielhagen kozen voor een 2-4-2-2 opstelling met roulerende variabele spelers die gemakkelijk van positie konden wisselen. Meteen vanaf de aftrap nam SC Emmeloord het initiatief en kregen de blauwen twee goede kansen. De polderboys kregen twee corners op rij te nemen en belegerden met vlotte aanvalsgolven het vijandelijke doel. Uit een indraaiende corner van Lanters kopte Lucas Loosman rakelings over. Met een slim steekballetje bereikte Ebbers de inkomende Van der Velden die rakelings naast schoot.

  In de 7e minuut was het raak en kwam SC Emmeloord uit een snelle vlotte aanval via Koopmans op een 0-1 voorsprong. Het was Koen de Jonge die een voorzet vanaf de linkerflank oppikte en met een assist Wiebe wist te bereiken. Vanaf randje strafschopgebied haalde Wiebe Koopmans snoeihard uit en verdween zijn prachtige diagonale schot in de verre hoek voor de 0-1 voorsprong voor SC Emmeloord.

  Een saillant detail is dat Wiebe dit doelpunt vooraf aan mij had beloofd en dus binnen zeven minuten al fraai raak schoot.
  In de 10e minuut dook spits Baak gevaarlijk op, maar bracht de doelman van Zuidwolde fraai redding. Vanaf dit moment ging de Blauwe storm liggen en bleef het lange tijd stil. De thuisploeg herpakte zich en ging op zoek naar de gelijkmaker.

  Tot de 30e minuut had VV Zuidwolde nu het meeste balbezit en waren er een paar gevaarlijke situaties voor het Emmeloordse doel te zien. Staarman had zijn manschappen de opdracht gegeven om na een snelle voorsprong het tempo te doseren, iets aan te passen en de verdedigende stellingen op te zoeken. Dit werd veel te letterlijk genomen want de polderboys zakten nu veel te ver terug en dit leverde een paar gevaarlijke momenten op. De thuisploeg probeerde met name uit corners en voorzetten gevaarlijk te worden en de verdediging van SC Emmeloord moest volop aan de bak.

  Binnen een half uur moest VV Zuidwolde al twee keer wisselen en kon topscorer Buijtendorp wegens een blessure niet meer verder. Er volgden een paar omzettingen en aanpassingen bij VV Zuidwolde. De polderboys bleven maar te ver terugzakken en zagen VV Zuidwolde aandringen en 3 keer gevaarlijk worden. Nadat een paar schoten van VV Zuidwolde met moeite werden geblokt zeilde een inzet rakelings voorlangs.

  Drie keer was het alle hens aan dek in de Emmeloordse verdediging en moest ook doelman Portijk in actie komen om gevaarlijke diepteballen te onderscheppen. Rond de 25e minuut was scrimmage voor het Emmeloordse doel te zien en ging VV Zuidwolde nog meer aandringen. Bij een te korte terugspeelbal op Portijk hield iedereen zijn adem in en kwam SC Emmeloord met de schrik vrij.
  Gaandeweg keerde de rust terug bij SC Emmeloord en kwamen er weer kansen voor de Blauwen. Bij snelle uitbraken moest de verdediging van Zuidwolde alle zeilen bijzetten om Lanters en Zuidberg af te kunnen stoppen. Op slag van rust een prachtig ziedend schot van De Jonge die ternauwernood door de doelman van Zuidwolde over de lat kon worden getikt.

  Ruststand 0-1.

  Bij de thuisploeg werd nog een nieuwe speler gebracht terwijl SC Emmeloord ongewijzigd aan de tweede helft begon. De Emmeloorders kregen direct na rust een goede kans toen Koen de Jonge iedereen te snel af was en Zuidberg wist te bereiken, maar het harde schot van Daan werd geblokt en weggewerkt. Even later een geklungel in de Emmeloordse verdediging en een grote kans voor Zuidwolde die niets zou opleveren. Staarman waarschuwde zijn manschappen voor de slordige momenten en gevaarlijke uitbraken van Zuidwolde. Hij stuurde zijn aanvallers iets meer naar voren toe.

  In de 52e minuut viel uit een prachtige snelle aanval de 0-2 voor SC Emmeloord. Het was Zuidberg die met een strakke voorzet de inkomende Wouter van der Velden in stelling bracht. Vanuit de halve draai scoorde Wouter op schitterende wijze door de bal in de korte hoek binnen te schieten. De meegereiste supporters lieten zich nu ook horen en gingen massaal achter het hardwerkende blauwe team staan. De thuisploeg probeerde uit alle macht iets te forceren. Dit offensief leverde Zuidwolde drie goede mogelijkheden op en hier kwam SC Emmeloord wederom met de schrik vrij. Twee keer moest Portijk in actie komen om inzetten te pareren en een andere poging van Zuidwolde ging over het doel. Ondertussen kwam bij SC Emmeloord Dijkstra voor Kappers binnen de lijnen en zou even later ook jeugdspeler Apeldoorn voor de moegestreden Lucas Loosman in de ploeg komen. Er volgden wat aanpassingen bij SC Emmeloord waardoor het beter ging draaien. Met Koopmans centraal in de verdediging keerde de rust en het overzicht helemaal terug.
   
  De polderboys namen het initiatief nu helemaal over, controleerden het middenveld en drongen VV Zuidwolde terug. Bij een snelle counter lag Jeen Baak op volle snelheid en werd zijn schot met een geweldige reflex door de doelman tot corner verwerkt.
  In de 64e minuut viel de beslissing toen een voorzet van Baak verkeerd werd beoordeelt door de doelman van Zuidwolde waarna invaller Kars Dijkstra deze bal kon binnentikken voor de 0-3 voor SCE. Dit was tevens het allereerste doelpunt ooit voor Kars Dijkstra in de hoofdmacht van SC Emmeloord en dit uitbundig gevierd. Een kwartiertje voor tijd kwam de 46e jarige veteraan oudgediende Jonker voor die andere veteraan Ebbers in het team. Beide spelers speelden decennia lang in het eerste team en zijn nu aan het afbouwen in het derde team wat vorige week kampioen is geworden.

  De Emmeloorders waren nu oppermachtig en verschenen een aantal keren gevaarlijk voor het doel. In de 82e minuut werd Dijkstra overduidelijk gehaakt in het strafschopgebied en kreeg SC Emmeloord een strafschop te nemen. De meegereiste aanhang waaronder dochter Marieke riepen nu luidkeels Jaap want het zou toch wat zijn om als 46 jarige veteraan een duit in het zakje te doen. Met 164 doelpunten is Jaap Jonker nog altijd de clubtopscorer aller tijden en houdt hij Dennis Lanters op afstand. Deze strafschop zou dus zijn 165e competitiedoelpunt betekenen. Iedereen hield zijn adem in toen Jaap Jonker de aanloop nam en met een flitsende schijnbeweging de doelman in de verkeerde hoek stuurde. Toen de 0-4 tegen de touwen uiteen spatte ontplofte het meegereiste blauwe legioen en werd Japie door iedereen in de armen gesloten.

  Het enige smetje op deze wedstrijd de totaal onnodige gele kaart voor Olav Sieljes die nu volgende week is geschorst en de blessure van Jeen Baak die er niet goed uit ziet. De 11e geblesseerde speler! Doordat Jeen geblesseerd uit viel moesten de Emmeloorders de laatste vijf minuten met 10 man verder spelen alhoewel dit niet aan het spel was te zien.

  In de slotfase kreeg SC Emmeloord via Kars Dijkstra, Wouter van der Velden en Thijs Lanters nog drie goede kansen, maar het vizier stond niet meer op scherp.

  Bij het laatste fluitsignaal werd deze prachtige 0-4 overwinning uitbundig gevierd bij de Blauwen.

  Op de heenreis was het nog rustig en stil in de bus maar nu op de terugreis ging het dak er bijna af en werd deze overwinning intens gevierd.

  Het gehele team verdiend een groot compliment!
  Ook de invallers Luca Apeldoorn en Kars Dijkstra lieten zich gelden. De man van deze wedstrijd deed maar 15 minuten mee en kon met zijn 46 jaar wel de vader van de meeste spelers zijn. Het was geweldig om te zien hoe het 165e doelpunt van Jaap door iedereen werd gevierd. 

  Man van de wedstrijd: veteraan Jaap Jonker.
  Met nog drie wedstrijden te spelen is SC Emmeloord veilig en gaat het in september aan zijn 9e seizoen onafgebroken in de tweede klasse beginnen.

  Dit seizoen komen de polderboys nog drie keer in actie en wacht eerst volgende week zondag 22 Mei de thuiswedstrijd tegen VV Dalen. Op zondag 29 Mei uit naar SV Pesse en op twee pinksterdag maandag 6 Juni speelt het thuis tegen titelkandidaat SV Epe.
  Dan breekt de zomerstop en vakantieperiode aan en beginnen de Blauwen begin augustus weer aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

  Volgende week dus de thuiswedstrijd tegen VV Dalen. Aanvang 14:00 uur in het Blauwe Bastion op sportpark De Ervenbos. De voorbeschouwing volgt later komende week!

  Alle uitslagen van de tweede klasse K:
  VV Zuidwolde - SC Emmeloord 0-4
  VV Dalen - VENO Vollenhove 3-4
  VV Oerterp - LAC Frisia 1-3
  VV Beilen - LSC1890 Sneek 0-1
  SV Pesse - GAVC Grou 4-1
  SV Epe - VV Drachten 3-0
  EMMS Slagharen was vrij.

  De opstelling van SC Emmeloord:
  Hans Portijk, Daan Zuidberg, Olav Sieljes, Maarten Ebbers ( Jaap Jonker ), Luuk Kappers ( Luca Apeldoorn ), Lucas Loosman ( Kars Dijkstra ), Wiebe Koopmans, Koen de Jonge, Thijs Lanters, Jeen Baak en Wouter van der Velden.
  Wissels: Jaap Jonker, Luca Apeldoorn, Kars Dijkstra en doelman Melvin Bos.
  Geblesseerd: Jeroen Sipma, Lars Sipma, Gerke Schaap, Marc Loosman, Wouter Spit, Gokhan Pala, Jordy Benjamins, Robin Tabak, Rik Beekman.
  Gele kaart: Olav Sieljes
  Trainers: Robert Staarman en Wilfred Spielhagen
  Keeperstrainer: Marcel Tiemens
  Teammanagers: Herman Vos, Klaas Huisman en Wesley Schipper
  Medische staf: Kyra Ronner en Wouter Spit
  Vlagger: Wesley Schipper
  Verslaggever: Klaas Jacob Huisman.