Wat is Futsal? - www.scemmeloord.nl

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Wat is Futsal?

WAT IS FUTSAL?

Futsal is de internationale benaming voor zaalvoetbal. De naam is afkomstig van de twee Spaanse woorden Fútbol (voet) en Sala (zaal).

Futsal staat bekend als een dynamische, spectaculaire en snelle sport. Het wordt gespeeld op een klein veld, 5 tegen 5, en de sport kenmerkt zich door veel flitsende acties, heerlijke hoogstandjes, fraaie goals en supersnelle combinaties. Door het hoge tempo in het spel is futsal voor spelers, fans en toeschouwers een zeer aantrekkelijke sport. Zowel om te beoefenen als om naar te kijken. Dit geldt voor zowel de breedte- als de topsport.

De veldposities

Het dynamische karakter van futsal betekent dat spelers vaak op meerdere plekken op het veld zijn te vinden, maar over het algemeen heeft iedere speler een ‘vaste positie’ als specialisme. Sommige spelers staan bekend als allrounders, die alle posities kunnen vervullen. Elk land speelt in een ander systeem, maar de meest gebruikte formatie is de 1-3-1 formatie, ook wel de ‘ruitopstelling’ genoemd. In het algemeen bestaat een team uit de volgende posities:

  • De keeper… Het kleine veld zorgt ervoor dat er vaker doelpogingen worden ondernomen die de keepers moeten verwerken. Om dit te vergemakkelijken hebben keepers vaak hun vingers afgeplakt in plaats van handschoenen te dragen. De keeper voetbalt daarnaast ook vaak mee. 
  • De verdediger… Is meestal de laatste man vóór de doelman, maar is ook belangrijk bij het starten van de aanval en een belangrijk onderdeel in de aanval.
  • De flankspelers… Vaak zijn dit de meest bekwame en creatieve spelers. Cruciaal in zowel aanval als verdediging. Moeten snel omschakelen van aanval naar verdediging en andersom.
  • De puntspeler… Is de meest vooruitgeschoven speler op het veld. Heeft niet alleen als taak om te scoren, maar houdt vaak ook de bal vast, zodat teamgenoten aan kunnen sluiten of vrijkomen voor het doel. 
In Nederland heeft de Zaalvoetbal competitie de volgende structuur:

Ere Divisie
1e Divisie A, B en C (ingedeeld op basis van geografische ligging clubs)
Topklasse
Hoofdklasse
1e Klasse
2e Klasse
3e Klasse
4e klasse 
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!